Verschillende gezinnen dakloos na zware woningbranden in Limburg

Er hebben dit weekend heel wat zware branden gewoed in Limburg. Die hebben veel schade veroorzaakt en de bewoners staan op straat. De zwaarste brand woedde zaterdagochtend in een kapsalon in het centrum van Lanklaar, Dilsen-Stokkem. Daarbij raakte één brandweerman lichtgewond.

De brand in de Groenstraat in Lanklaar ontstond omstreeks 9 uur zaterdagochtend, wellicht door een kortsluiting, in een kapsalon dat is ingericht in een achterbouw van een woning. De vrouw was op dat ogenblik met één klant in de zaak, haar man en twee kinderen waren in de woning. Iedereen kon tijdig naar buiten maar het vuur woedde in alle hevigheid, vooral doordat in het gebouw veel hout gebruikt was en op het dak meerdere lagen roofing waren aangebracht. De brandweerkorpsen van Maasmechelen, Lanaken, Maaseik en Genk hadden pas na een viertal uren het vuur gedoofd maar moesten nog tot 's avonds nablussen. 

Het gebouw is ingestort, daarbij kwam een muur op een brandweerman terecht, hij liep gelukkig slechts lichte verwondingen op. Door de enorme rookontwikkeling liepen 14 woningen in de buurt rookschade op. De twee honden van het gezin en de auto zijn tijdig uit de vlammen gehaald. Later in de namiddag is een bulldozer ingezet om de rest van het puin te slopen. Het gezin is alles kwijt, maar kan voorlopig in een leegstaand huis in Stokkem terecht. 

Drie branden in Genk

Vrijdagavond was ook in de Bloemenstraat in Winterslag al een woning volledig uitgebrand na een explosie, vermoedelijk van een gasfles. Nog in Genk, in de Stalenstraat in Waterschei, werd een appartement onbewoonbaar na een felle brand zaterdag. Daar zou wellicht een brandende kaars de oorzaak zijn. En in het centrum van Genk, op de Fruitmarkt, is zondagochtend een studio uitgebrand. De brandweer kon voorkomen dat het vuur naar andere woningen oversloeg. De brand is wellicht aangestoken, enkele uren later heeft de politie al een verdachte opgepakt, het gaat om een 21-jarige Genkenaar.

Zaterdagavond was er ook nog brand in een woning in de Pauwenlaan in Paal, Beringen. Buurtbewoners hoorden hulpgeroep van een meisje van 10 met een beperking, dat alleen thuis was. Ze konden haar in veiligheid brengen. De brandweer kon het vuur doven, maar het huis is momenteel onbewoonbaar.  Het vuur was ontstaan door een pan op het vuur. Het parket is een onderzoek gestart naar de thuissituatie omdat  het meisje alleen was. 

Meest gelezen