Archiefbeeld
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Elke twee uur een ongeval met vluchtmisdrijf: "Blijf bij het slachtoffer, want ik was bijna dood"

Vorig jaar is minstens elke twee uur een ongeval gebeurd waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. Dat blijkt uit cijfers van VIAS Institute. Het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf is de laatste tien jaar licht toegenomen. Bij ruim 6 op de 10 ongevallen met vluchtmisdrijf is een fietser en/of een voetganger betrokken. Gerbrich Reynaert is met haar fiets aangereden door een auto die vluchtmisdrijf pleegde. "Gelukkig heeft iemand mij vrij snel gevonden, want anders was ik zeker overleden", getuigt ze aan VRT NWS.

Het was een koude en regenachtige winternacht enkele jaren geleden toen Gerbrich Reynaert vlak bij haar huis met de fiets is aangereden door een auto. "Ik heb met mijn hoofd de voorruit verbrijzeld", getuigt ze aan VRT NWS. "Mijn fiets lag een aantal meter verder en mijn tas aan de andere kant. De bestuurder is eerst uitgestapt, maar daarna toch doorgereden."

Gelukkig heeft mij iemand vrij snel gevonden, anders was ik zeker overleden

Gerbrich Geynaert, slachtoffer van een ongeval met vluchtmisdrijf

De weggevluchte bestuurder is uiteindelijk gevat en veroordeeld, maar voor Reynaert was het een lange lijdensweg. "Ik heb een maand in het ziekenhuis gelegen en opnieuw moeten leren lopen. Het was een totaalrevalidatie van 8 maanden", vertelt ze. Ze roept iedereen dan ook op om sowieso te stoppen bij een ongeval. "Het is onmenselijk om door te rijden. Blijf bij het slachtoffer, want zo kan je levens redden. Gelukkig heeft mij iemand vrij snel gevonden, anders was ik zeker overleden."

Lees verder onder de getuigenis van Reynaert:

Videospeler inladen...

Elke twee uur ongeval met vluchtmisdrijf

Reynaert is verre van alleen. Vorig jaar zijn 4.458 letselongevallen gebeurd waarbij iemand vluchtmisdrijf pleegde. Bij die ongevallen zijn alles samen 24 doden gevallen. Bij een op de acht ongevallen met slachtoffers (doden of gewonden) pleegt de dader vluchtmisdrijf: dat is één geval van vluchtmisdrijf elke twee uur.

Het aantal vluchtmisdrijven is licht gestegen in vergelijking met 10 jaar geleden, maar in dezelfde periode is het aantal letselongevallen fors gedaald. In verhouding gebeuren nu dus meer ongevallen met vluchtmisdrijf dan tien jaar geleden.

In Brussel pleegt bij 16 procent van alle letselongevallen de dader vluchtmisdrijf, in Vlaanderen is dat 12 procent en in Wallonië 10 procent. In de drie gewesten is het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf in absolute cijfers de afgelopen twee jaar gestegen, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Lees verder onder de grafiek:

Als we enkel naar Vlaanderen kijken, dan is in de provincie Antwerpen het percentage vluchtmisdrijven het hoogst. "Bij 14 procent van alle ongevallen met gewonden neemt de bestuurder er de vlucht", zegt Stef Willems van VIAS aan VRT NWS. "Dat heeft te maken met de stedelijke context. In de provincie Limburg bijvoorbeeld nemen maar bij 8 procent van de letselongevallen mensen de vlucht."

Bekijk hieronder de provinciale verdeling en lees daaronder verder:

Er is ook een duidelijk profiel van mensen die vluchtmisdrijf plegen. "Het gaat vaak om jonge mannen die onder invloed van alcohol of drugs zijn en waarvan de papieren niet in orde zijn", zegt Willems daarover. 86 procent van de veroordeelde daders blijken mannen, de helft was jonger dan 25 jaar.

Fietsers en voetgangers zijn vaak het slachtoffer van die vluchtmisdrijven. In Vlaanderen is bij 62 procent van de ongevallen met vluchtmisdrijf een fietser en/of voetganger betrokken. Opmerkelijk, want ze zijn maar bij een minderheid van het aantal letselongevallen betrokken. Rondpunt VZW lanceert daarom een petitie op ikblijferbij.be om mensen aan te zetten niet door te rijden na een ongeval.

Strengere straffen en verkeerscursus

De straffen voor vluchtmisdrijf zijn de laatste jaren verstrengd. Bij een ongeval met dodelijke afloop kan je tot 4 jaar gevangenisstraf krijgen. Overtreders zijn volgens VIAS vaak niet aan hun proefstuk toe als het gaat om verkeersonveilig gedrag, daarom kiezen rechters soms voor een verkeerscursus als alternatieve straf.

Een effectieve en sterke bestraffing van verkeersmisdrijven is dan ook cruciaal

"De gevolgen van vluchtmisdrijf zijn voor families van gewonden, voor nabestaanden, een zware tweede klap. Een effectieve en sterke bestraffing van verkeersmisdrijven is dan ook cruciaal, ook voor de geloofwaardigheid van justitie", meldt Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Justitie en Handhaving in een persbericht.

Volgens Demir zijn klassieke straffen zoals boetes niet voldoende voor echt hardleerse overtreders. "Om ervoor te zorgen dat daders inzien dat wat zij gedaan hebben niet door de beugel kan en hun daden niet herhalen, zijn de gedragstrainingen van Vias een zinvolle aanvulling of alternatief voor loutere geldboetes", klinkt het.

Bij die trainingen zal voortaan de kortfilm "Cirque" van regisseur Bob Colaers gebruikt worden. Die film is vandaag in Hasselt voorgesteld en daarin spelen de gevolgen van een vluchtmisdrijf een prominente rol. "Ik hoop dat ik aan de hand van deze film mensen aan het denken kan zetten wat voor een impact vluchtmisdrijf kan hebben voor zowel de nabestaanden als de bestuurder zelf", zegt regisseur Bob Colaers in een persbericht.

Bekijk hieronder een fragment uit die kortfilm:

Videospeler inladen...

Meest gelezen