VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompei wil het spel met Iran hard spelen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Voor Washington zijn VN-sancties tegen Iran opnieuw van kracht, EU volgt die stap niet

De Verenigde Staten hebben unilateraal verklaard dat de VN-sancties tegen Iran opnieuw van kracht zijn. Washington belooft iedereen te straffen die de sancties overtreedt, maar de andere grootmachten erkennen de Amerikaanse demarche helemaal niet.

Enkele dagen geleden had VS-president Donald Trump gedreigd om het mechanisme op gang te trekken om opnieuw sancties van de Verenigde Naties tegen Iran uit te vaardigen en vandaag heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat bevestigd. 

Vandaag begroeten we de terugkeer van quasi alle sancties van de VN tegen Iran

VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Meer nog: Pompeo voegde toe dat de regering "de komende dagen" sancties zal aankondigen tegen landen die de sancties niet zouden toepassen. Mogelijk biedt president Donald Trump meer inzage in de Amerikaanse plannen wanneer hij volgende week de Algemene Vergadering van de VN toespreekt.

Rusland en China, maar ook de Europese landen betwisten de Amerikaanse kijk op de zaken. "Elke beslissing of maatregel die wordt genomen met de intentie om de sancties opnieuw in te voeren zal geen enkel juridisch gevolg hebben", stelden Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in een gemeenschappelijke brief aan het voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad.

De nieuwe diplomatieke confrontatie tussen Washington en de rest van de wereld begon een maand geleden, toen de Amerikanen vergeefs probeerden een in oktober verstrijkend embargo op de levering van conventionele wapens aan Teheran te verlengen.

VS isoleert zich van de andere partners

Washington gaat nu een zogenaamde "snapback-procedure" in het nucleaire akkoord uit 2015 activeren. Die procedure kan ertoe leiden dat de sancties tegen Teheran binnen de maand heringevoerd kunnen worden indien Teheran zijn verplichtingen niet meer naleeft (wat het sinds een jaar niet meer doet). De sancties waren in 2015 opgeheven in ruil voor de toezegging van Iran dat het geen kernwapens zou ontwikkelen.

Het probleem is echter dat de Verenigde Staten twee jaar geleden unilateraal uit het internationale akkoord met Iran zijn gestapt. Vrijwel alle leden van de VN-Veiligheidsraad vinden dan ook dat Washington de procedure niet meer kan inroepen en dat de hele demarche zonder juridisch gevolg is. Washington vindt dat het dat wettelijk nog altijd kan, maar staat daarmee dus alleen.

Iran: "Wij respecteren afspraken als anderen dat ook doen"

Dat isolement van de VS is Iran niet ontgaan. In een reactie heeft de Iraanse president Hassan Rouhani zijn lof uitgesproken voor de andere landen van de VN-Veiligheidsraad die de "Amerikaanse druk om Iran sancties op te leggen, weerstaan hebben". 

De VS moeten de rechten van de Iraanse natie en het internationaal recht respecteren

De Iraanse president Hassan Rouhani

Rouhani voelt zich gesterkt en zegt dat "de Iraanse natie nooit zal toegeven onder Amerikaanse druk", een actie die volgens hem gedoemd is om te mislukken. De Iraanse president zegt ook dat zijn land bereid is om de bepalingen van het nucleair akkoord van 2015 uit te voeren "als alle anderen dat ook doen". 

Iran heeft een jaar gewacht na de uitstap van de VS om geleidelijk de bepalingen van het akkoord te overtreden. Het bezit nu meer verrijkt uranium dan toegelaten en heeft onlangs aangekondigd dat het meer centrifuges voor verrijking zal in werking stellen. Teheran lijkt echter een volledige breuk te willen vermijden en kijkt -net als de andere partners van het akkoord overigens- uit naar het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Meest gelezen