Voor zevende zondag op rij massaal protest in hoofdstad van Wit-Rusland

In de hoofdstad Minsk zouden opnieuw 100.000 aanhangers van de oppositie op straat zijn gekomen. Ook in andere steden zoals Brest en Grodno werd er vandaag betoogd tegen het regime van president Aleksander Loekasjenko. Ook de politie was massaal aanwezig en tientallen demonstranten werden opgepakt.

Het is een traditie geworden op zondag: de massale protestbetogingen van de oppositie in Wit-Rusland en ook vandaag was de opkomst in Minsk massaal. Het ging om tienduizenden mensen en volgens een mensenrechtenorganisatie waren het er 100.000. Ook in andere steden zoals Brest en Grodno werd betoogd, maar dan op kleinere schaal.

Elke zondag laten jullie de wereld zien dat het volk van Wit-Rusland de macht heeft

Videoboodschap van oppositieleidster in ballingschap Svetlana Tichanovskaja aan de betogers

De betogers droegen ook de vroegere roodwitte vlaggen met zich en hamerden er opnieuw op de verkiezingsfraude die een monsterscore heeft opgeleverd voor Loekasjenko bij de presidentsverkiezingen van begin augustus. Het resultaat daarvan wordt overigens niet erkend door de Europese Unie en door de Verenigde Staten.

Vandaag werden er ook portretten van de gearresteerde oppositieleidster Maria Kolesnikova meegedragen. Die vrouw zit in de gevangenis nadat ze zich eerder verzet had tegen haar deportatie naar Oekraïne. (Lees verder onder de foto).

TUT.by

De oproerpolitie was massaal aanwezig met vrachtwagens en bracht prikkeldraad aan, maar dat kon de manifestatie niet verhinderen. Ook vandaag zijn opnieuw tientallen mensen opgepakt. Ook gisteren werden tientallen vrouwen weggesleurd toen ze betoogden tegen Loekasjenko.

Een woordvoerster van de regering heeft vandaag gezegd dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart naar het hacken van de persoonlijke gegevens van een duizendtal medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van de politie. Die zijn eerder door onbekenden gelekt. 

Meest gelezen