Hoe moet het nu voort? "Als het nu niet lukt, kan normaal maar 1 optie overblijven: verkiezingen"

De koning heeft met zijn beslissing om de preformateurs Lachaert en Rousseau twee dagen langer te laten werken tijd gekocht om de federale regeringsvorming alsnog te laten slagen. "Het is nu aan de Vivaldi-partijen om die tijd te gebruiken. Als ze dat niet doen, dan kan er in een normaal land maar één optie overblijven: nieuwe verkiezingen", zegt politiek journalist Alain Gerlache in "De wereld vandaag". Politicoloog Stefaan Walgrave acht Vivaldi nog steeds levensvatbaar, "want de schade bij nieuwe verkiezingen zou vooral aan Vlaamse kant niet te overzien zijn".

De kans dat er nieuwe verkiezingen komen, achten politicoloog Stefaan Walgrave (UAntwerpen) en politiek journalist Alain Gerlache (RTBF) eerder klein. Toch zit er volgens hen niets anders op dan nieuwe verkiezingen te organiseren als de zeven partijen van de mogelijke Vivaldi-coalitie geen levensvatbaar project kunnen voorstellen.

"Ik denk niet dat er nieuwe verkiezingen komen. Er staat te veel op het spel voor de partijen. De schade zou onmetelijk groot kunnen zijn bij nieuwe verkiezingen. Verkiezingen houdt een groot risico in voor vooral de Vlaamse partijen aan de onderhandelingstafel. Het zou kunnen dat het aan Franstalige zijde een beetje anders ligt", zegt Stefaan Walgrave.

De verklaring is simpel. "Het was al niet goed gesteld met het vertrouwen in onze politici en onze politieke partijen. Maar het spel dat we nu zien, gaat om persoonlijke conflicten, niet om de inhoud. Dat is nog meer koren op de molen van mensen die zeggen dat politici alleen maar met hun eigenbelang bezig zijn. Als je in deze omstandigheden verkiezingen organiseert, dan denk ik dat de schade niet te overzien zal zijn."

De hoofdredacteur van La Libre Belgique Dorian de Meeûs deelt de analyse van Gerlache en Walgrave in "Terzake". "Als er geen oplossing gevonden wordt voor Vivaldi, dan is er maar een andere optie: nieuwe verkiezingen. Verkiezingen zijn geen optie voor de partijen die vandaag aan tafel zitten. Niemand heeft daar iets bij te winnen", zegt De Meeûs in "Terzake".

Bekijk de analyse van Dorian de Meeûs uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Het lijkt er op dat Georges-Louis Bouchez (MR) al vervangen is door Sophie Wilmès

Alain Gerlache

Volgens Alain Gerlache lopen de onderhandelingen niet vast op enkel de  figuur van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Dat neemt niet weg dat er inderdaad een probleem is rond zijn persoon. Ik denk dat Bouchez al feitelijk of gedeeltelijk vervangen is omdat Sophie Wilmès bij de onderhandelingen is betrokken. Dat is een absolute vernedering voor Bouchez", zegt Gerlache.

Stefaan Walgrave ziet verschillende redenen waarom het alsnog goed zou komen met een Vivaldi-coalitie. "Het zou kunnen dat er een partij afvalt en een andere bijkomt, maar ik denk dat deze formule er zal komen. Ik vermoed dat deze partijen ervan uitgaan dat wanneer er effectief een regering komt, dat die partijen beloond zullen worden en er automatisch een herstel van vertrouwen zal komen. Partijen die het risico nemen te besturen, zullen worden beloond. Bovendien kan het economisch niet slechter gaan dan nu. Over vier jaar zal corona bedwongen zijn. Er zal geld uitgegeven worden. Eenmalige uitgaven zullen mogelijk zijn."

Mocht het toch spaak lopen met de federale regeringsvorming, dan moeten er volgens Gerlache nieuwe verkiezingen komen. "De koning heeft tijd gekocht. Het is nu aan de zeven partijen om van die tijd gebruik te maken. Als ze dat niet doen, dan kan er in een normaal land maar een optie overblijven en dat is verkiezingen."

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder en Alain Gerlache uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen