Facebook Bierbeek Leeft

Gemeente Bierbeek verontschuldigt zich bij nabestaanden na vroegtijdig weghalen van grafmonumenten

In Bierbeek is er commotie ontstaan nadat een aantal graven, waarvan de concessie binnenkort afloopt, te vroeg werden verwijderd. Nabestaanden hadden normaal nog tot 1 oktober de tijd om grafmonumenten, gedenkplaatjes of foto's van de grafzerken te halen. Maar de werken zijn te vroeg gestart. 

Vorig jaar, 1 oktober 2019, kondigde de gemeente Bierbeek aan dat de concessies van een aantal graven zou aflopen in 2020. De concessies konden verlengd worden indien dat werd aangevraagd voor 1 april dit jaar. Gebeurde dat niet, dan zou het graf verwijderd worden. Nabestaanden hadden dan wel nog de tijd tot 1 oktober om zelf de grafmonumenten of andere voorwerpen weg te halen. Alleen gingen de gemeentearbeiders iets te vroeg aan het werk. 

Bijzonder jammer en zeer pijnlijke zaak 

Johan Vanhulst, burgemeester Bierbeek (CD&V)

Voor enkele inwoners van Bierbeek was het dan ook schrikken, toen ze op de begraafplaats kwamen. De rustplaats van hun dierbaren was er niet meer en ook alle gedenkplaatjes en foto's waren verdwenen. De burgemeester van Bierbeek, Johan Vanhulst (CD&V), betreurt de feiten: "Door een spijtige vergissing zijn onze gemeentediensten een weekje te vroeg met de werken begonnen. Het is natuurlijk een heel pijnlijke zaak als mensen nog iets van het graf wilden halen. Het is bijzonder jammer en daarom bieden wij als gemeente onze verontschuldigingen aan." 

Herdenkingszuil

De gemeente roept nu alle getroffen nabestaanden op om contact op te nemen met de dienst burgerzaken van de gemeente. "We willen met hen bekijken of er toch nog een manier is om iets te recuperen of kijken of er ergens een tegemoetkoming mogelijk is", zegt Vanhulst. "Er gaat wel nog een herdenkingszuil op onze begraafplaats komen. Mensen die dat willen kunnen een naamplaatje bestellen om op de herdenkingszuil te plaatsen. Op die manier  blijft de overledene ook nog aanwezig op het kerkhof en kunnen mensen daar terecht om nog een groet te brengen." 

Meest gelezen