Belga

Dit verwachten studenten van academiejaar: "Niet zomaar praten in aula's", "uitgaansleven heel anders"

Voor de studenten die aan de universiteit of de hogeschool starten, wordt het een heel bijzonder academiejaar, nu er door corona veel minder kan dan normaal.  VRT NWS ging vandaag in Leuven en Gent polsen wat ze ervan verwachten. 

"Vermoed dat online lessen interactief zullen zijn"

De eerstejaarsstudenten beseffen dat studeren en alles wat daar bij hoort tijdens dit academiejaar anders zal zijn dan de voorbije jaren. "We gaan ver uit elkaar moeten zitten in de aula's en dus niet meer zomaar kunnen praten met mensen", zegt een eerstejaarsstudente aan de KU Leuven. "Omdat je veel minder fysiek les hebt, weet ik niet hoe het is om met mensen te communiceren of af te spreken. Maar ik vermoed dat er wel heel interactief zal worden omgegaan met de online lessen waardoor je toch op die manier contact hebt." 

Bekijk de volledige getuigenis (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Denk dat het heel ingewikkeld gaat zijn"

Dat je je in sommige studierichtingen moet inschrijven om lessen fysiek te mogen bijwonen, lijkt niet voor iedereen meteen even evident, al is hulp nooit veraf. "Ik denk dat het heel ingewikkeld gaat zijn omdat je je moet inschrijven voor lessen. Het is niet makkelijk om te weten waar je net moet zijn, maar de studentenverenigingen zullen dat wel in goede banen leiden, denk ik." 

Bekijk de volledige getuigenis (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

"Uitgaan zal wel anders zijn dit jaar"

Iets waar studenten vooral voor vrezen, is dat het uitgaansleven, voor hen toch een belangrijk onderdeel van het studentenleven, er dit academiejaar helemaal anders zal uitzien.  "Dat gaat wel jammer zijn", klinkt het.  

Bekijk de volledige getuigenis (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

"Het is vooral ook dat uitgaansleven wat studeren zo leuk maakt", bevestigt Anna Loots, die aan haar 2e jaar communicatiewetenschappen aan de UGent begint en dus kan vergelijken met vorig jaar. "Dat valt nu helemaal weg dit jaar. Dat gaat het helemaal anders maken volgens mij." 

Bekijk de volledige getuigenis (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

"We gaan ons moeten aanpassen, maar dat zal wel lukken"

De studenten beseffen dat de hogescholen en universiteiten veel moeite doen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. En ze zijn van plan elkaar zeker te steunen. "Wanneer we elkaar zien, gaan we proberen ervoor te zorgen dat iedereen blij is en goed met elkaar overeenkomt", zegt Jules-Emile Batsleer, die in het eerste jaar communicatiewetenschappen aan de UGent start. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen