Plastic rijbewijs 10 jaar geleden gekregen? Controleer op tijd zélf of het moet worden vernieuwd

Wie zijn plastic rijbewijs zo'n tien jaar geleden heeft gekregen, controleert maar best zélf of het nog niet is vervallen. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Zo'n rijbewijs is namelijk maar tien jaar geldig, maar anders dan bij een identiteitskaart krijg je geen herinnering eens het vervallen is. 

Wie in ons land slaagt voor het rijexamen, krijgt sinds 7 juli 2010 een Europees rijbewijs. Dat rijbewijs ziet eruit als een plastic bankkaart en moet – in tegenstelling tot het oude, papieren rijbewijs – om de 10 jaar vernieuwd worden.

Dat is ook het geval met identiteitskaarten. Maar als die vervallen, krijg je als burger een uitnodiging om bij de gemeente een nieuwe te gaan halen. Bij Europese rijbewijzen gebeurt dat niet. Als die vervallen, moet je als burger zelf het initiatief nemen om een nieuwe aan te vragen.  

De federale overheid, die de rijbewijzen uitreikt en de gegevens daarover beheert, gaat er immers van uit dat een rijbewijs – in tegenstelling tot een identiteitskaart – niet verplicht is. Het is dan ook aan de burger om zelf te handelen, zo redeneert de federale overheid.

Vergeetachtige burgers

Maar bij de Vlaamse steden en gemeenten maken ze zich zorgen. Ze vermoeden dat heel wat mensen die 10 jaar geleden hun Europese rijbewijs behaald hebben, zich helemaal niet realiseren dat het bewijs dit jaar vervalt.

“Mensen komen hun rijbewijs afhalen op het gemeentehuis”, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Net zoals ze ook hun identiteitskaart op het gemeentehuis komen halen. Maar omdat ze het gewoon zijn om voor die identiteitskaart een uitnodiging te krijgen, kunnen we ons inbeelden dat ze dat ook verwachten voor hun rijbewijs. Wij vrezen dat wij de schuld gaan krijgen, als mensen morgen bekeurd worden voor een verlopen rijbewijs. Ze zullen ons verwijten dat we hen niet gewaarschuwd hebben.”

We vrezen dat wij de schuld gaan krijgen, als mensen morgen bekeurd worden voor een verlopen rijbewijs.

Nathalie Debast, woordvoerster Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten

Om hun burgers tegemoet te komen, willen de Vlaamse gemeenten en steden toch een brief sturen als hun Europees rijbewijs vervalt. Maar daartoe hebben ze gegevens nodig die bewaard worden door de federale overheid. Daarom hebben ze een brief gestuurd naar bevoegd minister van Mobiliteit François Bellot (MR), met de vraag de gegevens beschikbaar te maken. 

Meest gelezen