Video player inladen...

Britse premier Boris Johnson kondigt strengere coronamaatregelen aan: "Gevaarlijk kantelpunt"  

De Britse regering neemt strengere maatregelen om de nieuwe opmars van het coronavirus in te dammen. "We staan op een gevaarlijk kantelpunt, we moeten nu in actie komen", heeft premier Boris Johnson gezegd in het parlement. Een nieuwe lockdown komt er niet, maar de Britten moeten zoveel mogelijk thuiswerken en de pubs gaan dicht om 22 uur. Johnson waarschuwt dat de nieuwe maatregelen mogelijk zes maanden lang van kracht zullen zijn. Volstaan ze niet om de besmettingsgraad te beperken, dan kunnen ze nog verder worden aangescherpt. 

"Een gevaarlijk kantelpunt": daarop bevinden de Britten zich, nu ook aan de andere kant van het Kanaal het aantal besmettingen met het coronavirus fors blijft toenemen.  

Premier Boris Johnson hield vanmorgen overleg met het crisiscomité Cobra. Daar werden strengere maatregelen overeengekomen, die de premier vanmiddag heeft toegelicht in het parlement.

Vanavond richtte hij zich in een korte televisietoespraak nog tot de bevolking om de Britten de ernst van de situatie duidelijk te maken. "We moeten nu in actie komen. Op die manier kunnen we mensen aan het werk houden, onze winkels en scholen open houden, ons land vooruit doen gaan terwijl we samenwerken om het virus te onderdrukken", zei Johnson. Hij vroeg de bevolking om zich aan de richtlijnen te houden die hij vanmiddag in het parlement bekendmaakte.

Thuiswerk wordt de norm

De voorbije dagen kwamen er in Groot-Brittannië dagelijks tussen 3.500 en 4.000 nieuwe besmettingen bij. Gezondheidsexperts waarschuwden eerder deze week dat het land tegen midden oktober afstevent op 50.000 nieuwe gevallen per dag als er geen strengere maatregelen worden genomen.

Die strengere maatregelen werden vanmiddag aangekondigd. Zo zullen de pubs, cafés en restaurants om 22 uur dichtgaan. Bediening gebeurt aan tafel, tooghangen kan niet meer. Mensen zullen ook een mondmasker moeten dragen op het openbaar vervoer en in de taxi. Het aantal mensen dat een huwelijk mag bijwonen wordt gehalveerd, van 30 naar 15. Een eerder plan om opnieuw toeschouwers toe te laten in sportstadions wordt "on hold" gezet. 

De maatregelen gelden alleen voor Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben eigen, vaak al strengere regels.

Opvallend is dat thuiswerken de norm wordt. Opvallend, omdat de Britse regering – die zich tot nu toe geen voorstander had getoond van thuiswerk – werknemers eerder deze maand nog had opgeroepen om terug naar kantoor te gaan.

Video player inladen...

"Grover geschut"

De premier zegt dat hij een balans wil vinden tussen het aantal besmettingen naar beneden krijgen en het economische leven draaiende houden. Winkels en bedrijven moeten strikt de coronamaatregelen opvolgen.

Johnson waarschuwt dat het goed mogelijk is dat de nieuwe maatregelen zes maanden lang van kracht zullen zijn. Volstaan ze niet om de besmettingsgraad naar beneden te halen, "dan zullen we ons het recht voorbehouden om het grovere geschut boven te halen met nog veel zwaardere beperkingen", zei Johnson.

Lockdown

Het Verenigd Koninkrijk legde in maart een totale lockdown op en versoepelde die in juni. Intussen zijn er wel opnieuw plaatselijke restricties, en wie de quarantaineregels aan zijn laars lapt, krijgt torenhoge boetes. Maar de Conservatieve regering wil een tweede lockdown vermijden. De economie en de werkgelegenheid zijn door de coronacrisis gekelderd. 

Het geschipper van de Britse regering is koren op de molen van oppositiepartij Labour. Labourleider Keir Starmer zei eerder dat de Britse regering geen greep krijgt op het virus, maar integendeel de controle heeft verloren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen