AP2011

Franse filmwereld rouwt om Michael Lonsdale, bekend van "Moonraker" en "The name of the rose"

De Franse acteur Michael Lonsdale is op 89-jarige leeftijd overleden. Lonsdale is bekend van zijn rollen in onder meer de James Bond-film "Moonraker" (1979), "The day of the Jackal" (1973), "The name of the rose" (1986) en "The remains of the day" (1993). 

 Na Michel Piccoli verliest de Franse filmwereld met Michael Lonsdale een tweede bekende acteur die de Franse cinema kleurde in het tweede deel van de twintigste eeuw. 

Michael Lonsdale is in 1931  geboren in Parijs. Hij had een Franse moeder en een Engelse vader. Midden de jaren 50 begon zijn filmcarrière met "C'est arrivé à Aden" van Michel Boisrond. Hij acteerde in totaal in bijna tweehonderd filmproducties en werkte samen met grote namen als François Truffaut, Marguerite Duras en Jean-Pierre Mocky.

Tien jaar geleden oogstte Lonsdale nog succes tijdens het gala van de Césars voor zijn rol in "Des hommes et des dieux" van Xavier Beauvois.

Spielberg en James Ivory

De carrière van Lonsdale beperkte zich niet tot de Franse cinema. Hij was ook te zien in verschillende internationale producties. Zijn bekendste rol is wellicht die van Sir Hugo Drax in de James Bond-film "Moonraker" uit 1979.

Hij kreeg ook rollen in "The day of the Jackal", "The name of the rose", "The remains of the day" en de actiefilm "Ronin" met onder anderen Robert De Niro. In 2005 was hij te zien in het drama "Munich" van Steven Spielberg. De film vertelt het verhaal van de gijzeling van verschillende Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München in 1972.

Michael Lonsdale was ook een begenadigde theatermaker. Hij acteerde in en regisseerde verschillende voorstellingen. Hij sprak ook heel wat documentaires in.

Meest gelezen