Laurie Dieffembacq

Traditie gebroken door corona: dit jaar geen "Stoet der togati" in Leuven

Vandaag is in Leuven het academiejaar aan de KU Leuven officieel geopend. Dat gebeurt traditiegetrouw met een "Stoet der togati", maar dit jaar kon dat niet. Het is nog maar de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat van die traditie moet afgeweken worden. Oorzaak: het coronavirus, of wat had u gedacht?

Normaal trekken alle proffen bij het begin van het academiejaar in hun toga van de Universiteitshal naar de Sint-Pieterskerk. Dat gebeurt in een welbepaalde protocolaire volgorde en onder traditioneel trompetgeschal. Maar corona strooit dit jaar roet in het eten: geen traditionele optocht dus. Al kon je de professoren wel in hun toga de openingsviering in de Sint-Pieters-kerk zien bijwonen. Een groot deel van hen trok daarna ook te voet naar de openingszitting in de Pieter De Somer aula.

Enkel in 1968 een uitzondering

Het is de eerste keer in 52 jaar dat er geen stoet der togati is, de  tweede keer zelfs sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook in het academiejaar 68-69 was er  geen stoet. Rector Pieter De Somer opende toen het academiejaar in een gewoon kostuum. Dat had te maken met de toestanden rond Leuven Vlaams. 

Eeuwenoude traditie

Het dragen van een toga dateert uit de tijd van de oprichting van de universiteit (1425). In die tijd droegen intellectuelen zoals magistraten en clerici maar ook professoren en studenten een lang, zwart gewaad.  De toga's veranderen in de loop der jaren wel van snit. Het huidige model dateert uit 1817. Tot het einde van de achtiende eeuw droegen de professoren hun toga's altijd tijdens de colleges. In de toen vaak slecht verwarmde aula's was dat geen overbodige luxe.

In 1914 gingen alle toga's in vlammen op toen de Duitsers de Universiteitshal in brand staken. Gelukkig kon er nog één gered worden. Die stond daarna model voor de nieuwe toga's. Tegenwoordig worden de toga's enkel nog gedragen bij speciale gelegenheden. De meeste professoren huren hun toga van de universiteit. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen