All rights reserved

Gentse Vooruit wordt Kolruit uit protest tegen geplande naamsverandering SP.A

Het Gentse kunstencentrum Vooruit heeft zijn naam tijdelijk veranderd in Kolruit. Het is een ludiek protest tegen het voornemen van de socialistische partij SP.A om haar naam in december om te vormen tot Vooruit.

Aan de gevels van het imposante gebouw van kunstencentrum Vooruit in Gent werden telkens twee letters van de originele naam overdekt. De naam luidt nu Kolruit. “Op die manier willen we aantonen hoe verwarrend het kan zijn om twee gelijkklinkende namen in de markt te zetten”, vertelt Mieke Dumont van Vooruit.

(lees verder onder de foto)

All rights reserved

Op 9 september kondigde SP.A aan dat de partij haar naam gaat veranderen in Vooruit. Dat is een knipoog naar het Socialistische verleden van de Gentse cultuurtempel. Toch blijven ze zich daar tegen het idee verzetten. “Voor ons gaat het erom dat de boodschappen die wij willen brengen, vaak met een maatschappelijke visie, tegenstrijdig zullen zijn met die van de politieke partij”, voegt Mieke Dumont eraan toe. "Het dubbelgebruik van de naam Vooruit ontneemt het kunstencentrum niet enkel de controle over zijn eigen reputatie, zijn autonome stem in het publieke debat en zijn toegankelijkheid voor een breed publiek, het bezwaart ook de relaties met sponsors, overheden, klanten die zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons programma”.

De belettering blijft alvast hangen tijdens de openingsweek van het cultuurcentrum. De directie van Vooruit dringt aan op overleg met SP.A over de kwestie.

All rights reserved

Meest gelezen