Tamme dieren opnieuw welkom in vogelopvangcentrum Merelbeke: "Maar we hebben nood aan extra middelen en grotere ruimtes"

Tamme dieren, zoals vogels en waterschildpadden, kunnen opnieuw opgevangen worden in het vogelopvangcentrum in Merelbeke. De afgelopen 3 maanden werd de gratis dienstverlening voor huisdieren stopgezet omdat het veel te druk was in het centrum. Omdat de vraag naar hulp te groot is, zijn ze opnieuw welkom. "Het is niet altijd evident, maar we willen de dieren helpen", zegt Nick De Meulemeester van het VOC.

"Er worden ieder jaar meer en meer dieren binnengebracht in het VOC", legt Nick De Meulemeester van het vogelopvangcentrum in Merelbeke uit. "Elk jaar zijn dat er ongeveer 10% meer. In mei hadden we zelfs de opvang van 1.500 dieren te verwerken. Door plaatsgebrek moesten we een pauze inlassen." De afgelopen 3 maanden heeft het opvangcentrum 500 oproepen moeten weigeren. 

Toen De Meulemeester het centrum 14 jaar geleden overnam, vond hij dat er al sprake was van ruimtegebrek. "Wij vangen de dieren op uit heel Gent en omstreken. Het  wordt elk jaar drukker. De afgelopen 10 jaar zijn er nog eens 4.000 extra dieren bijgekomen, maar de subsidies verhogen bijna niet. Dat maakt het onmogelijk om uit te breiden."

(Lees verder onder de foto.)

Plaatsgebrek

Er is al jaren plaatsgebrek in het vogelopvangcentrum, daarom nam het VOC de drastische beslissing om een aantal maanden tamme dieren en exoten te weigeren. "Als mensen belden voor een ontsnapte papegaai of een waterschildpad hebben we hen moeten teleurstellen", zegt De Meulemeester. "Het was genoeg geweest. Aan de zorg voor dieren zijn vaak ook extra kosten verbonden zoals medicatie. Als we veel tamme dieren opvangen, gaat dat ten koste van onze wilde dieren."

Het opvangcentrum zit te vol met dieren. Ze zitten echt al tot in mijn tuin

Nick De Meulemeester van het vogelopvangcentrum in Merelbeke

Duiven

De gedomesticeerde dieren zijn niet enkel honden en katten, het gaat ook vaak over vogels: "Stadsduiven, sierduiven en ontsnapte reisduiven. Mensen weten dat wij heel begaan zijn met dieren, en komen dus ook met vogels af. Ze kunnen nergens anders terecht. Maar we hebben deze de afgelopen 3 maanden toch moeten weigeren omdat we te vol zitten. De dieren zitten zelfs in mijn tuin." Het opvangcentrum verwees de mensen door naar dierenartsen en naar gemeente -en stadsbesturen. "Zij zijn eigenlijk verplicht om opvang te zoeken voor bijvoorbeeld dieren die verdwaald rondlopen."

(lees verder onder de foto)

Dieren helpen

Maar het opvangcentrum is op haar beslissing teruggekomen omdat ze de dieren willen helpen. Vanaf vandaag kunnen verdwaalde, exotische en gedomesticeerde dieren terug naar het centrum gebracht worden. Er wordt nu gezocht naar investeerders in de hoop een grotere locatie te kunnen kopen of huren. "We hopen ook steun te krijgen van Merelbeke en Gent, want we krijgen nog altijd niks. We hebben meer financiële middelen nodig, meer personeel en meer begeleiding van de vrijwilligers."

Het opvangcentrum denkt erover om vanaf de lente volgend jaar opnieuw zo'n pauze in te lassen.

Meest gelezen