Huiselijkheid terugbrengen in het woonzorgcentrum maakt bewoners met dementie gelukkiger

Woonzorgcentrum (WZC) Heilig Hart in Sint-Niklaas past al een jaar lang de organisatie aan aan de noden van de bewoners. Op die manier wil het WZC het huiselijke gevoel terugbrengen. Ter gelegenheid van Werelddag van de Dementie getuigt het WZC over die aanpak: “er is meer verbondenheid ontstaan tussen personeel en bewoners.” 

“De kunst is het medische en het wonen te combineren”, legt hoofdverpleegkundige Bianca Verkeste uit. “Het was een droom om van het WZC weer een thuis te maken.” Dat kan door de organisatie aan te passen aan het tempo en de wensen van de bewoners. “Als bijvoorbeeld iemand ’s morgens nog niet wil gewassen worden en nog even in bed wil blijven liggen, dan doen we dat zo. Of je hoort in een gesprek dat iemand altijd graag getuinierd heeft, dan kan je die persoon begeleiden naar het kruidentuintje dat we hebben.”

Aanpassen

Het WZC startte de aanpak op in samenwerking met een coach van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het heeft eerst aan bewoners, hun familie en mantelzorgers gevraagd wat zij als belangrijkste nood zagen in het WZC. Daaruit bleek dat er meer moest geluisterd worden naar de bewoners. Zo kan het personeel hen beter leren kennen. “We hebben de zorg aangepast”, getuigt Bianca Verkeste. “We hadden vorig jaar een afdeling met 42 mensen. Die is in 3 gedeeld. Op die manier verloopt de zorg rustiger, er is meer tijd om te luisteren naar de mensen. Het personeel is nauwer betrokken en er is meer verbondenheid ontstaan tussen personeel en bewoners.” Het WZC zal het project voortzetten, “het heeft een meerwaarde.”

Meest gelezen