Klimaatacties aan koninklijk paleis: 16 actievoerders opgepakt

Een tiental militanten van Greenpeace en Youth for Climate, onder anderen Anuna De Wever en Adelaïde Charlier, heeft actie gevoerd aan het koninklijk paleis. De politie pakte 13 actievoerders op omdat ze betoogden in de neutrale zone. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Later maandagnamiddag vond aan het paleis ook nog een actie van Extinction Rebellion plaats. Daarbij pakte de politie drie personen op, aldus de woordvoerster.

Preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau werden maandagnamiddag ontvangen door de koning. De activisten wilden met hun actie bij de regeringsonderhandelaars aandringen op het belang van een ambitieus klimaatakkoord.  De klimaatactivisten van Youth for Climate en Greenpeace hadden spandoeken bij met opschriften als "ons klimaat, uw mandaat".

"We vragen dat het mandaat van de regering ook een klimaatmandaat is en dat de klimaatcrisis erkend wordt als een prioriteit. We verwachten dat de doelstellingen en maatregelen mikken op een vermindering van broeikasgassen met 65 procent tegen 2030 en dat er aan de grote vervuilers bijdragen gevraagd wordt", zegt Pauline Van Cutsem van Greenpeace.

De actie van de klimaatactivitisten vond plaats in de neutrale zone, waar manifestaties verboden zijn. Na een veertigtal minuten maakte de politie een einde aan de actie en werden 13 actievoerders weggeleid en administratief aangehouden. Nadat de politie hun identiteit had gecontroleerd, werden de actievoerders opnieuw vrijgelaten.

Korte tijd later voerden ook vijf leden van Extinction Rebellion actie voor het Koninklijk Paleis om hun bezorgdheid te uiten over de federale regeringsvorming. Met de actie "En, wat is uw plan?" willen ze benadrukken dat structurele maatregelen die de huidige ecologische en sociale crisis aanpakken een prioriteit moeten zijn in het volgende regeerakkoord.

Meest gelezen