Kortfilm brengt vluchtmisdrijf onder de aandacht: "Mensen doen beseffen wat het betekent voor slachtoffer en bestuurder"

In Hasselt is gisteren de kortfilm "Cirque" voorgesteld. De regisseur wil hiermee het stijgend aantal vluchtmisdrijven in de kijker zetten. De kortfilm zal ook worden gebruikt in vormingscursussen voor verkeersovertreders. 

Gisteren werden in Hasselt nieuwe cijfers vrijgegeven over het aantal vluchtmisdrijven. Regisseur Bob Colaers uit Peer heeft hierover een kortfilm gemaakt die het Vias institute zal gebruiken in een aantal cursussen: "De film gaat over twee broers, en wanneer ze na een avondje stappen op café naar huis gaan, rijden ze iemand aan. De inspiratie voor de kortfilm kwam er nadat er iemand uit mijn dorp ooit overleden is na een vluchtmisdrijf, en omdat er praktisch nog nooit een film over het onderwerp gemaakt is, besloot ik om er een kortfilm over te maken. Maar het verhaal is fictief."

Ik hoop dat ik mensen kan doen beseffen wat vluchtmisdrijf kan doen met slachtoffer en bestuurder

Bob Colaers, regisseur

Colaers is blij dat de film opgepikt werd door Vias institute: "Een kortfilm wordt vaak maar enkele keren getoond tijdens een festival, maar ik vind het fantastisch dat ik via Vias nu meerdere mensen kan bereiken. En ik hoop dat ik de mensen kan doen beseffen wat vluchtmisdrijf kan doen met de slachtoffers en de bestuurder zelf."

Vluchtmisdrijf in Limburg neemt toe

"In Limburg neemt vluchtmisdrijf toe", zegt Stef Willems van Vias. "Vorig jaar waren er 238 ongevallen waarbij een bestuurder de vlucht nam. Dat zijn meer dan vier ongevallen per week. Daarbij raakten vorig jaar 86 fietsers gewond. Eén fietser kwam om het leven."

In ons land gebeurde vorig jaar gemiddeld om de 2 uur een ongeval waarbij de dader op de vlucht sloeg. Bij 12 procent van de ongevallen met gewonden of doden gaat de dader er vandoor. Zo namen vorig jaar 4.500 personen de benen.

Meest gelezen