Nieuw energielabel voor huishoudtoestellen: "Schrik niet als je plots 2 labels in de doos vindt"

Het bekende energielabel krijgt een opvolger. De A met plusjes verdwijnt en wordt vervangen door een strengere score van A tot G. Producenten worden zo verplicht hun toestellen zuiniger te maken in de toekomst. Voor consumenten zal het de komende maanden soms schrikken zijn als ze de nieuwe labels terugvinden, zo waarschuwt Test Aankoop in De inspecteur op Radio 2. 

Wie nu een huishoudtoestel koopt kan op het label een energiescore terugvinden. Die scores lopen van A+++ tot D. Die oude labels worden nu vervangen door strengere labels die lopen van A tot en met G.

Tijd voor vernieuwing

Het huidige energielabel bestaat al sinds de jaren '90. Maar doorheen de jaren zijn de toestellen energiezuiniger geworden. "Vroeger was A het meest energiezuinig, maar door de verbeteringen op vlak van verbruik zijn er doorheen de jaren altijd maar plusjes aan toegevoegd. Intussen zitten we aan A+++. Dit systeem is achterhaald en daarom komt er nu een nieuw label", zegt Simon November van Test Aankoop op Radio 2 .

"Het nieuwe label wordt veel strenger. Europa wil dat producenten echt werk maken van zuinige toestellen. Op dit moment is er nog geen enkel product op de markt dat in het nieuwe systeem een A-label krijgt." Ook de manier van meten wordt verstrengd. "Vroeger werden wasmachines getest op een katoenprogramma van 40 graden, nu moeten ze allemaal een eco-programma hebben waar ze op getest worden."

Ik kocht bij IKEA een koelkast met A+, in de doos zit het nieuwe label met letter G. Zo'n groot verschil is wel schrikken.

Lutgarde De Backer, luisteraar Radio 2

Even verwarring

Wie nu een toestel koopt in de winkel, vindt hoogstwaarschijnlijk twee labels in de doos. "We zitten in een overgangsfase. Van november 2020 tot maart 2021 hebben producenten de tijd om over te schakelen op het nieuwe systeem. Dat is even verwarrend omdat er daardoor twee labels bestaan voor eenzelfde product. Maar die verwarring zou moeten opgelost zijn vanaf volgend jaar."

De combinatie van systemen maakt het ook tijdelijk moeilijk om goed te kunnen vergelijken. "Producten kunnen in het oude systeem een A++ label hebben en in het nieuwe systeem een B-label. Voorlopig is het dus uitkijken geblazen."

Lutgarde De Backer bevestigt dat meteen in een reactie op Radio 2. Zij heeft net een nieuwe koelkast gekocht bij IKEA, een koelkast met A+ in de winkel, maar in de doos zit al het nieuwe label.... nu krijgt dat toestel letter G, de laagste indeling. "Dat is even schrikken," zo zegt ze. 

Toestellen vervangen niet nodig

Door het nieuwe systeem lijkt het alsof alle toestellen die je in huis hebt niet energiezuinig zijn. "Maar het is echt niet nodig om plots al je toestellen te vervangen. De productie van nieuwe toestellen is ook heel belastend voor het milieu. Je kan dus beter nog even verder doen met je oude toestel."

Meest gelezen