Oom van Ilias aangehouden voor ontvoering: "Hij beseft nu pas welke nachtmerrie hij zijn familie heeft aangedaan"

De oom van de vermiste 12-jarige Ilias is door de onderzoeksrechter in Antwerpen aangehouden, op verdenking van ontvoering. Nochtans was de man zich volgens zijn advocaat van geen kwaad bewust. 

De oom van Ilias verscheen vanmiddag voor de onderzoeksrechter, die moest beslissen of de man aangehouden zou worden voor de ontvoering van zijn neefje. Dat is dan ook gebeurd. "De geestestoestand van de man zal ook onderzocht worden door een psychiater", zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "Voor Ilias en zijn omgeving voorzien we ook in psychologische hulpverlening."

Volgens zijn advocaat Ergün Top had de man geen kwade bedoelingen: "Er is absoluut nooit sprake geweest van bedreiging, geweld, dwang of ontvoering. De twee hadden een erg goede band met elkaar, en hielden allebei erg van de natuur. Daarom waren ze samen op pad."

Volgens zijn omgeving ging het niet zo goed met de 26-jarige man. Hij was er niet in geslaagd om een diploma te behalen, en daarna had hij het moeilijk om een bedrijf op te starten. Daarom wilde hij het over een andere boeg gooien, en gaan bushcraften: in de natuur gaan overleven met respect voor de omgeving. "Hij had daarom met zijn neefje afgesproken om in augustus de natuur in te trekken. Maar omdat hij nog een paar klusjes kon gaan doen, was dat niet gelukt", zo is te horen. De oom wilde zijn plan daarom in september uitvoeren. Alleen: dan moest Ilias al naar school gaan - de jongen zit in de tweede Latijnse.

Uiteindelijk zou Ilias dan toch beslist hebben om zich bij zijn oom te voegen. Op donderdag 17 september vertrok hij met zijn fiets. Het plan was om naar een natuurgebied op de Frans-Belgische grens te trekken. Op weg naar daar hebben ze 2 keer in een wei overnacht. Omdat Ilias bang was dat hij geen toestemming zou krijgen van zijn ouders, hield hij het plan geheim. "Mijn cliënt ging de reis doen. De jongen hoort dat, en zegt: "Ik wil mee." En dat heeft zijn oom niet kunnen weigeren. En daar is hij zwaar in de fout gegaan: een kind van 12 kan dat niet inschatten. Dat beseft mijn cliënt nu, welke nachtmerrie hij zijn familie heeft aangedaan", vertelt advocaat Top. De man geeft ook toe dat hij zijn familie heeft voorgelogen dat hij in Frankrijk in corona-quarantaine zat: "Hij was bang dat ze hun reis zouden moeten stopzetten als Ilias' ouders wisten waar hij naartoe was."

"Of het inderdaad om een inschattingsfout gaat, en of de jongen vrijwillig is meegegaan, zal het verder onderzoek moeten uitmaken", zegt Kristof Aerts van het parket. "De onderzoeksrechter wil veel meer duidelijkheid over het kader waarbinnen de feiten zich hebben afgespeeld. Ook de jongen wordt natuurlijk nog verder verhoord."

Ook het feit dat de oom vroeger werd genoemd in een terreurdossier minimaliseert zijn advocaat: "Hij is ooit als getuige verhoord, omdat hij een man kende die naar Syrië is getrokken. Maar verder is daar nooit iets mee gebeurd, en het heeft ook niks met deze zaak te maken." De man heeft ook geen strafblad volgens zijn advocaat.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

Meest gelezen