Preformateur Conner Rousseau: "Als koning het vraagt, zal ik het onmogelijke proberen mogelijk te maken" 

Preformateur Conner Rousseau (SP.A) is bereid om toch door te gaan met de vorming van een federale regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie. Hij wilde aanvankelijk niet meer samen onderhandelen met de MR, na hoogoplopende discussies gisteren. Zonder namen te noemen, gaf hij opnieuw een sneer naar voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Stop met de onzin, de speeltijd is over."

Na een dag vol spanningen, trokken preformateurs Conner Rousseau (SP.A) en Egbert Lachaert (Open VLD) naar de koning, om hun ontslag aan te bieden. Vooral Rousseau wilde niet meer onderhandelen met de MR, na heel wat discussies gisteren. Maar de koning weigerde het ontslag en vraagt om binnen twee dagen terug te keren met een nieuw verslag. 

Even later kwam de SP.A-voorzitter met een korte persconferentie. Hij benadrukte meteen dat hij niet alleen als preformateur spreekt, maar ook als jongeman van 27 die in de politiek is gestapt om dingen mogelijk te maken. Volgens Rousseau heeft zijn partij er alles aan gedaan om het land aan een regering te helpen. 

"We hebben keer op keer onze verantwoordelijkheid genomen op een moment dat dit land zowel door een ongeziene coronacrisis als een aanslepende politieke crisis enorme kletsen rond zijn oren krijgt. En dat op een moment waarop heel wat mensen een degout hebben van de politiek in dit land. Kan je ze na dit weekend ongelijk geven?"

Bekijk hier de integrale persconferentie van Conner Rousseau en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens Rousseau was er de afgelopen dagen zicht op een akkoord, maar hebben andere partijen hun beloftes ingetrokken. "Jullie moeten het ons vergeven dat ikzelf en mijn partij enorm teleurgesteld zijn wanneer we zien dat bepaalde actoren aan tafel het nodig vonden om een paar dagen voor een akkoord in plaats van erop vooruit te gaan, terug te komen op akkoorden. Ze vonden het nodig om mensen te bruuskeren en partijen te provoceren. Dat is de reden waarom mijn partij vanochtend heeft beslist om de tafel te verlaten. Vertrouwen komt te voet, maar gaat weg te paard."

Conner Rousseau begrijpt naar eigen zeggen met de beste wil van de wereld niet waarom iemand dit project nog zou willen laten mislukken. "Waarom blijft men met de Belgen en de Vlamingen hun voeten spelen. Dat kon ik niet zomaar laten gebeuren. Omdat ik vandaag van heel wat partijen te horen heb gekregen dat er geen vertrouwen meer was, heb ik mijn ontslag ingediend als preformateur. Zoals jullie intussen vernomen hebben, werd dat ontslag geweigerd. Enerzijds ben ik vereerd dat de koning opnieuw vertrouwen stelt in mijn persoon, anderzijds ben ik ervan overtuigd dat we verder moeten om oplossingen te zoeken. Het heeft lang genoeg geduurd."

Als de koning mij vraagt om dit te doen, wil ik het onmogelijke doen voor de Vlaming en alle Belgen die recht hebben op een nieuwe regering

Conner Rousseau meldt dat hij oplossingen gaat zoeken met "iedereen die dat wil, maar ook alleen met wie nog echt oplossingen wil". "Om het vertrouwen te herstellen, zullen heel sterke signalen nodig zijn. Ik kan u dit zeggen: het leek mij vanochtend onmogelijk om dat vertrouwen te herstellen, maar als de koning mij vraagt om dat te doen, wil ik het onmogelijke doen voor de Vlaming en alle Belgen die recht hebben op een nieuwe regering. Ik hoop dat men stopt met spelen en stopt met saboteren. De speeltijd is over, het is moneytime. Omdat ik nog steeds preformateur ben, zal ik het bij dit statement houden. Ik ga verder werken met meneer Lachaert in alle discretie, hopend op een oplossing."

Volgens Rousseau was het zijn plicht om duidelijk te communiceren. "Na vandaag vond ik dat ik iets moest zeggen. Voor mij is een nieuwe manier aan politiek doen, duidelijkheid en transparantie te brengen. De mensen mogen dat weten. Ik ga afsluiten met een quote van Will Tura: “hoop doet leven”."

Meest gelezen