Koning weigert ontslag: preformateurs Lachaert en Rousseau krijgen nog twee dagen de tijd

Koning Filip heeft het ontslag van preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) geweigerd. De twee hadden hun ontslag aangeboden na een middag vruchteloos onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering. De vorst heeft de twee partijvoorzitters gevraagd hun werkzaamheden verder te zetten en ten laatste op woensdag opnieuw verslag uit te brengen.

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) hebben vanmiddag hun ontslag aangeboden aan koning Filip, maar die heeft dat geweigerd. 

Na een middag vruchteloos onderhandelen met de zeven "Vivaldi"-partijen werden de twee partijvoorzitters om iets na 17 uur door de koning ontvangen om verslag uit te brengen van hun opdracht. Om 18 uur verlieten de twee het paleis zonder commentaar te geven aan de media die hadden postgevat aan de poorten.

Bekijk hier de beelden waarop te zien is hoe Lachaert en Rousseau het paleis verlaten: (Lees verder onder de video) 

Video player inladen...

Plan was om vandaag een formateur aan te duiden, die dan de opdracht zou krijgen om een nieuwe federale regering te vormen, 484 dagen na de verkiezingen. Maar dat is dus niet gebeurd omdat de onderhandelingen met SP.A, PS, Open VLD, MR, Groen, Ecolo en CD&V nog geen akkoord hebben opgeleverd.

Die onderhandelingen waren vanmiddag, rond het middaguur, opnieuw opgestart nadat ze gisteravond waren afgesprongen. Oorzaak? MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Zonder MR?

De opstelling van de Franstalige liberaal aan de onderhandelingstafel en verklaringen - waarin hij niet enkel PS-voorzitter Paul Magnette bruuskeerde maar ook bleef vasthouden aan Sophie Wilmès als premier van de volgende regering - zorgde eerder vandaag voor een onverzoenlijke houding bij de socialisten.

De SP.A was vanochtend van mening dat de MR van de onderhandelingstafel weg moest. Hét grote probleem is dat Open VLD MR niet wil lossen.

Extra tijd

Ondanks die stellingnames hebben preformateurs Lachaert en Rousseau nog een hele middag geprobeerd om de onderhandelingen weer vlot te trekken. Omdat dat blijkbaar niet gelukt is, besloten de preformateurs om tegen 17 uur naar de koning te trekken om er hun ontslag aan te bieden. 

Tijdens een onderhoud van een uur heeft de vorst dat ontslag echter geweigerd. Hij heeft de preformateurs "gevraagd hun werkzaamheden verder te zetten". 

"De Koning vraagt alle betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen", zo luidt het in een mededeling. De twee preformateurs zullen ten laatste woensdag opnieuw verslag uitbrengen. Lachaert en Rousseau hebben met andere woorden nog twee dagen de tijd om de gesprekken vlot te trekken. Onder het huidige gesternte wordt dat -zacht uitgedrukt- geen gemakkelijke opdracht.

Meest gelezen