Foto: Radio 2

Eerste studentennacht in Leuven: "Coronamaatregelen goed nageleefd maar ook 25 oproepen voor kotfeestjes en nachtlawaai"

In Leuven zijn de studenten opnieuw in de stad om het academiejaar op gang te trekken. De politie had meteen een drukke avond en nacht want ook het studentenleven ging meteen van start. Al wordt het er eentje met veel voorwaarden en beperkingen. 

"Ja, we hebben het gemerkt dat de studenten terug waren", vertelt studentenflik Gil Vanommeslaeghe: "De café's zaten goed vol gisteravond. En dat heeft iedereen gemerkt. We kregen tussen 23u en 1u dan ook behoorlijk veel oproepen voor nachtlawaai, 25 in totaal. Daarbij kwam ook de overlast waarvoor verschillende pv's zijn opgesteld. En dat moeten de studenten natuurlijk ook begrijpen, er zijn niet alleen de coronamaatregelen waar je moet mee rekening houden, hier wonen namelijk ook mensen en daar moeten ze rekening mee houden. Maar wat die coronamaatregelen betreft: het moet gezegd, die werden over het algemeen goed nageleefd."

 

Ik denk dat de studenten beseffen dat ze al blij mogen zijn dat ze naar de fakbar mogen komen.

Tom, voorzitter fakbar Letteren

Ook voor de fakbars wordt het een speciaal jaar. Zij moeten werken met reservaties en tijdsblokken van twee uur. "Dat loopt voorlopig goed", zegt Tom van de fakbar Letteren. "Voor onze eerste avond waren de tafeltjes op drie minuten uitverkocht. En ook voor de rest van de week zijn op enkele tijdslot na alle tafels gereserveerd. Of we niet bang zijn dat we het virus hier gaan verspreiden? Met alle maatregelen die er nu zijn, ben ik er gerust op dat het moet lukken. Ik denk dat studenten goed genoeg weten dat ze blij mogen zijn dat ze al naar de fakbar kunnen komen,  ze hebben het wel door."

Op kot

Voor kotstudent Henri is het nieuwe academiejaar een grote onbekende. Hij vindt het jammer dat het gewone kotleven niet kan. "Het zal minder studentikoos zijn, maar op kot zullen we in onze bubbel natuurlijk wel samen komen. Al denk ik eerlijk gezegd dat het dragen van een mondmasker op kot niet haalbaar zal zijn. Je moet daar realistisch in zijn. We gaan zeker ons gezond verstand gebruiken en afstand houden, maar dat masker op kot dragen, dat gaat niet gebeuren."

Meest gelezen