Radio 2

Roeselare wil meer mensen op de fiets krijgen

Stad Roeselare lanceert een plan om meer mensen op de fiets te krijgen. Het project heet “Velodroom”. Ze gaan niet overhaast te werk, want na 6 fietsongevallen in de maand september in West-Vlaanderen, is de vraag naar meer veiligheid heel groot.

Het gemeentebestuur wil stap voor stap gaan. De komende vijf jaar wil de stad geleidelijk het netwerk van veilige fietsverbindingen uitbouwen. Schepen van mobiliteit Griet Coppé zegt dat het heel belangrijk is dat ze tegelijkertijd de wegen aanpassen. “Liever stap voor stap in samenspraak met de inwoners. We moeten ook wel de infrastructuur aanpakken. Als we enkel maar zeggen, hier is zone 30 en we veranderen niets aan de inrichting van de wegen, dan kunnen we dat heel moeilijk afdwingen. Als de politie dan voortdurend moet tussenkomen heeft dat geen zin. Het zal toch gemakkelijk een jaar duren vooraleer dit allemaal gerealiseerd is.”

Nog sneller

Ondertussen is er al wat veranderd. Er is al een fietsbrug gebouwd naar het ziekenhuis AZ Delta en aan twee scholen is er nu een zone 30. "Allemaal goed", zegt Jens Van Roey van de Fietsersbond. "Maar aarzel niet om sneller te gaan. Dat zijn mooie realisaties, proficiat aan de stad daarvoor. Maar het is zo jammer dat ze dit nog een proefproject noemen. Waarom pakken politici het niet kordater aan, vraag ik me af. Het gaat hier over onze Roeselaarse kinderen!"

Meest gelezen