Stad vernoemt plein naar overleden kunstenaar Panamarenko

De stad Antwerpen vernoemt een plein in Nieuw Zuid naar de overleden kunstenaar Panamarenko als eerbetoon. Henri Van Herwegen, beter bekend als Panamarenko overleed op 14 december. Een ander plein, niet ver van zijn ouderlijk huis, wordt vernoemd naar zijn moeder Hortensia Sillis.

Panamarenko wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Naar aanleiding van zijn overlijden ontving stad Antwerpen twee aanvragen om, als eerbetoon, een plein naar hem te vernoemen. In samenspraak met de weduwe van Panamarenko koos de stad een plein op Nieuw Zuid, met onderschrift: ‘Panamarenko (1940-2019), Antwerps uitvinder en kunstenaar’. 

Een tweede plein, gelegen aan Panamarenko’s ouderlijke huis, wordt vernoemd naar zijn moeder, Hortensia Sillis, met als onderschrift: ‘Hortense Francisca Sillis (1906-2002), moeder van Antwerps kunstenaar en uitvinder Panamarenko’.

Buurt was vragende partij

Schepen Claude Marinower, bevoegd voor openbaar domein, is enorm tevreden: “We zijn als stad erg fier dat we een kunstenaar van die orde in ons midden hebben gehad. Het spreekt dan ook voor zich dat we hem willen eren door deze pleinen naar hem en zijn moeder te vernoemen. Bovendien was ook de buurt vragende partij. Het waren de buurtbewoners die de aanvraag deden om nét dit plein in Antwerpen-Noord te linken aan Panamerenko.”

Meest gelezen