Pixabay

Start academiejaar: corona beïnvloedt studiekeuze. "Meer inschrijvingen voor opleidingen leraren en verpleegkundigen"

Ruim 21.000 studenten starten vandaag in Limburg het nieuwe academiejaar. Aan de UCLL zijn er dit jaar zes procent meer nieuwe eerstejaars. Vooral de lerarenopleidingen en verpleegkunde doen het goed.

Vandaag start het nieuwe academiejaar en dus komt er weer volop leven in de hogescholen PXL en UCLL en aan de Universiteit Hasselt, hoewel de universiteit de studenten wat meer gespreid laat komen, nadat ze code oranje afkondigde.

De UCLL ontvangt op haar campussen in Hasselt, Genk en Diepenbeek dit jaar zeker 5.500 studenten, Daarbij zouden 2.000 nieuwe studenten zitten, een stijging met 6 procent. Enkele opleidingen winnen aan populariteit, zoals de lerarenopleiding met 12 procent meer studenten en vooral het kleuteronderwijs is geliefd, met de helft meer. Ook verpleegkunde ziet zijn studenten stijgen, net als de opleiding chemie en ook de welzijnsopleidingen zijn populair.

De UCLL heeft twee belangrijke nieuwigheden, zegt directeur Marc Vandewalle: "We kunnen nu onze lerarenopleiding concentreren op onze campus in Diepenbeek, en onze welzijnsopleidingen op onze campus in Hasselt geven. We zijn bijna klaar met onze nieuwe campus in Diepenbeek waar we een hele toren voor het leercentrum hebben, en aan de andere kant een lestoren èn het gezicht van UCLL op de campus een beetje willen bepalen tegenover de campus van UHasselt."

Daarnaast zijn er nieuwe graduaatsopleidingen in technologie en in welzijn. 

Invloed van de coronacrisis op de studiekeuze

Op de PXL klokken ze af op 9.400 studenten. Ook daar zijn de opleidingen leraren en verpleegkunde populair. Ook de informaticaopleidingen blijven groeien. En ook hier doet alles wat met welzijn te maken heeft het goed,  zoals sociaal werk en orthopedagogie.

De invloed van de coronacrisis op de studiekeuze is ook merkbaar bij de UHasselt. Het aantal geneeskunde studenten stijgt met 30 procent. Daartegenover staan industriële ingenieurswetenschappen en handelswetenschappen die bijna een kwart aan studenten moeten inboeten.

Meest gelezen