Radio 2

Stiltepad in Heuvelland te populair: “Het is het slachtoffer van zijn eigen succes”

De tamelijk rustige gemeente Heuvelland wordt al de hele zomer overrompeld door toeristen die er komen wandelen en fietsen. De populairste wandeling op dit moment is het Stiltepad. Maar van veel stilte is er de afgelopen maanden geen sprake.

Omdat het Stiltepad zoveel volkt trekt, raadt de toeristische dienst van Heuvelland aan om ook eens een andere wandeling te doen, zoals de Geuzenwandeling in Nieuwkerke of de Mijnenwandelroute in Wijtschate, zodat de rust wat terugkeert op dat fameuze Stiltepad in Westouter.

Onbekend concept

Piet Hardeman is de ontwerper van het Stiltepad, een parcours van bijna 13 kilometer lang door de natuur en met prachtige vergezichten. Onderweg kom je ook hangmatten en ligzetels tegen en zitbanken waarop gedichten staan. Op de banken kun je even uitrusten en van de stilte genieten.  Hardeman is verrast door het succes: “Ik ben geflatteerd door de positieve reacties van heel veel mensen, die daardoor Heuvelland ontdekken, want ze komen vaak van ver. Ik ben ook verrast dat zoveel mensen daar zo tevreden over zijn. Ze kennen dit principe niet met die hangmatten en ligbanken. Uiteraard zit ook de mooie streek er voor veel tussen.”

Horeca tevreden

Toerisme Heuvelland wil dat de toeristen zich spreiden en niet alleen kiezen voor het Stiltepad in Westouter. Jork De Wit van eethuis De Zwaan begrijpt die oproep niet. “Want ze hebben zelf de hele zomer het Stiltepad gepromoot! Ze zijn eigenlijk het slachtoffer van hun eigen succes geworden. Op zondag is er wel wat overlast. Er is te weinig parking en het is vaak heel druk. Het is natuurlijk heel positief dat er zoveel volk naar onze streek komt. Dat komt ook door de “staycation” die gepromoot werd in tijden van corona. Iedereen wil uitstappen doen in eigen land.”

Een Limburgs koppel kwam vanmorgen vroeg speciaal voor de rust naar Westouter. “Het is gelukkig maandag nu. Wij willen echt de rust opzoeken, we hopen dat het vandaag gaat meevallen.”

Radio 2

Meest gelezen