Archiefbeeld louter ter illustratie.

Studenten trappen academiejaar op gang bij stijgende coronacijfers: "Geen zorgen over wat er in auditoria gebeurt"

Vandaag start het academiejaar aan de Vlaamse universiteiten en een deel van de hogescholen. Tienduizenden studenten beginnen eraan. Maar het zal anders zijn, door de coronacrisis en alle maatregelen daarrond. Heel wat universiteiten starten in code oranje, maar de VUB en de KU Leuven kiezen zeker een week voor code geel. "We moeten die nieuwe generatie studenten een goede introductie gunnen op de campus in al hun cursussen."

"Het wordt een speciaal academiejaar", opent een videoboodschap op sociale media van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan 's lands studentenpopulatie. Dat lijkt een understatement, nu de coronacijfers weer zo snel de hoogte in gaan en een werkend vaccin veeleer iets lijkt voor het einde van het academiejaar. De universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt starten nu al in code oranje. Lees: nog minder les in de aula, want maar een op de vijf zitjes mag bezet zijn.

Bij de Brusselse universiteit VUB en aan de KU Leuven is het "slechts" code geel: daar mogen de aula's voor de helft gevuld zijn. Aan de VUB zegt rector Caroline Pauwels dat ze mogelijk "gradueel" naar code oranje zullen overgaan in de komende weken. En ook de KU Leuven zal de cijfers samen met Sciensano en de lokale overheid blijven volgen, benadrukt rector Luc Sels in "De ochtend" op Radio 1.

"Beginnen in code geel is belangrijk", zegt hij. "Want het grote verschil met maart is dat er nu een hele nieuwe generatie studenten start. Die moeten we goede introductie gunnen op de campus in al hun cursussen."

(Lees verder onder de foto)

De Leuvense rector Luc Sels.

Met man en macht

Roekeloos? Dat vindt Sels niet. "Ik maak me geen zorgen over wat er in onze auditoria gebeurt. Er is met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving aan onze universiteiten: ventilatie, aangepaste bezetting, handhygiëne, testing en tracing, ... Ik bied studenten die toch naar Leuven, Gent, Antwerpen komen toch liever een rijkere onderwijservaring aan dan eigenlijk niet te weten hoe dat studentenleven daarbuiten verloopt."

Wat dan met dat sociale aspect van het studentenleven? Volgens Sels zijn daarover afspraken gemaakt met de Leuvense politie en het stadsbestuur en met de studentenkringen. De facto geldt daar wel code oranje. "Wij zijn net dat tikkeltje strenger voor alle studentenactiviteiten en ook voor het leven op studentenkamers", geeft hij aan. "We proberen met inbreng van iedereen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor dat onderwijs en dat onderwijs voorrang te kunnen geven."

"Leef!"

En zo is cirkel rond en zijn we terug bij dat filmpje van minister Weyts. Want die sprak studenten net daarover aan: "Ik hoor dat je zou denken dat er weinig hoop en perspectief is. Toch is dat er wel degelijk. Ook in het hoger onderwijs gaan we moeten leren leven met Covid-19, zonder daarbij alle welzijn en welvaart en alles wat plezant is overboord te gooien. "

Hij wijst daarvoor naar de evenementenmatrix, die de overheid heeft uitgewerkt. "Die kan toetsen of de activiteit die je organiseert coronaproof is. Dus ga ertegenaan, leef als student, maar in deze situatie vooral ook als veilige en verantwoordelijke student."

In Leuven hebben sommige studenten vooral het eerste deel van die laatste zin ter harte genomen: de politie heeft daar al heel wat werk gehad met meldingen over nachtlawaai tussen 23 uur en 1 uur 's nachts. "Daarbij hebben we ook een paar keer moeten verbaliseren: een paar kotfeestjes die echt niet door de beugel konden", klinkt het bij de Leuvense politie. 

Wel belangrijk en hoopgevend daar: de coronamaatregelen werden er doorgaans wel goed nageleefd. Ook de KU Leuven gaat op die spijker blijven hameren, zegt Sels. "We beginnen straks met een heel krachtige sensibiliseringscampagne rond Covid-19. Dit gaat over de gezondheid van de meest kwetsbaren in de samenleving en die hebben we allemaal in onze families."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen