Radio 2

Studentenverenigingen klaar voor nieuw academiejaar: ‘We hebben er nog altijd keiveel zin in’

Bijna 80.000 studenten zijn opnieuw in Gent om te studeren aan één van de hogescholen of de universiteit. Maar een gewoon academiejaar wordt het niet, door het coronavirus. Studentenverenigingen willen er wel alles aan doen om het studentenleven zo goed mogelijk te laten doorgaan, zegt Lowie Vermeiren van de Vlaamse Psychologische en Pedagogische Kring. 

“Wij hebben ons deze zomer wel zorgen gemaakt maar we moeten er creatief mee omgaan” zegt praeses Lowie Vermeiren. “We moeten onze activiteiten aangeven bij verschillende instanties samen met een draaiboek waarin we duidelijk maken dat onze events veilig kunnen verlopen. We moeten niet alleen een matrix invullen, maar we staan ook in contact met de stad Gent, de politie en de universiteit. We moeten hen allemaal een draaiboek bezorgen waarin het duidelijk is dat iedereen die komt naar de activiteit veilig is. Als 1 van die 4 nee zegt, kan onze activiteit helaas niet doorgaan”.

Samen wandelen

Cantussen en dopen zullen hoe dan ook niet door mogen gaan, maar andere activiteiten kunnen wel. “Met de eerstejaars zullen we bijvoorbeeld wandelingen maken in kleine groepjes, samen met een mentor. Dan kunnen we praten over het studentenleven en tips geven over vakken en examens. We organiseren ook de boekenverkoop, coronaproof. Mondmaskers, handgel, afstand. We denken aan alles zodat studenten veilig zijn. En als we iets gaan drinken, is dat steeds op het terras en aan tafels.” 

Geen kotfeestjes

Ook kotfeestjes zijn uit den boze, dan beseffen ze heel goed bij de Vlaamse Psychologische en Pedagogische Kring. “Illegale kotfeesten kunnen gebeuren, maar dat zal nooit via studentenverenigingen gaan. We gaan dat ook proberen tegenhouden door legale veilige activiteiten te organiseren. Het zal anders zijn, rustiger, maar we hebben er nog altijd keiveel zin in."

Hoogste studententoren

In Gent is gisteren ook de hoogste studententoren van Vlaanderen geopend, met meer dan 300 koten voor studenten. 

Meest gelezen