Tot januari geen grote beurzen meer in Flanders Expo in Gent "Standhouders durven niet deelnemen uit schrik voor besmettingen"

Exposanten durven door de coronacrisis voorlopig nog niet deelnemen aan grote beurzen in Flanders Expo in Gent. Die mogen sinds deze maand opnieuw georganiseerd worden, onder strikte veiligheidsmaatregelen. Maar de schrik voor besmettingen en te weinig bezoekers, is nog te groot. Er is onvoldoende vertrouwen en dus komen er pas vanaf januari opnieuw grote beurzen. De BIS Beurs en de Horeca Expo, die respectievelijk in oktober en november zouden plaatsvinden, slaan door de coronacrisis een jaar over.

Sinds begin september mogen er in Flanders Expo in Gent opnieuw grote en kleine beurzen georganiseerd worden. Dat kon lange tijd niet door de coronacrisis, maar met het in achtnemen van strikte veiligheidsmaatregelen kan het nu dus wel weer. Toch zullen er tot het einde van het jaar geen grote beurzen plaatsvinden. Easyfairs, de uitbater van Flanders Expo, bevroeg de standhouders maar daar heerst nog grote onzekerheid rond corona. Daardoor durven ze nog niet deelnemen aan grote beurzen. "De schrik voor besmettingen en te weinig bezoekers is nog te groot, " legt CEO Dirk Van Roy uit, "nochtans hebben we ook een bevraging gedaan bij onze bezoekers en daaruit blijkt dat 70 tot 95% wel wil komen."

De onzekerheid zorgt ervoor dat de standhouders liever nog afwachten. Zo komt er in oktober geen Bis Beurs en in november geen Horeca Expo. "Op de Bis Beurs staan normaal ruim 400 exposanten," gaat Van Roy verder, "als je nu maar met 50 overblijft en nog verder zakt naar 30, dan kun  je zo'n beurs niet normaal organiseren."   

Wel kleine beurzen

De komende 3 maanden zullen wel kleinere beurzen plaatsvinden in Flanders Expo in Gent. Kleinere bedrijven hebben er meer vertrouwen in,  zo blijkt. En dat is een algemene trend, zegt Dirk Van Roy: "Hoe kleiner de bedrijven die deelnemen aan een beurs, hoe groter de kans is dat ze komen. Grote bedrijven hebben waarschijnlijk meer instructies gegeven, zoals bijvoorbeeld thuiswerk tot het einde van het jaar. Voor hen is het dan moeilijk om mensen vrij  te maken om op standen aanwezig te zijn."  

Het eerste dominoblokje zal moeten vallen, dan zijn we vertrokkken

Dat er dit jaar geen grote beurzen meer georganiseerd worden in Flanders Expo is een grote domper. Voor uitbater Easyfairs zelf, maar ook voor anderen: "Het is ook erg voor alle toeleveranciers: de standenbouwers, hostessenbureaus, catering, electriciteit, tapijtleggers, noem maar op." Maar Dirk Van Roy heeft hoop: "Ik denk dat het belangrijk is dat er een aantal grotere beurzen doorgaan, kwestie van een signaal te geven. Ik denk dat het het eerste dominoblokje moet zijn dat gaat moeten vallen." In de andere landshelft gaan de beurzen wel gewoon door. Easy Fair heeft ook in Wallonië evenementenzalen. "In Namen heb je op 8 oktober Worksave, een week later vindt in Wallonië de Bis Beurs geljkaardig aan die van Gent plaats. Dat is daar een gewoon gebeuren, dus we voelen een enorm onderscheid", legt Van Roy uit.  In Nederland en Duitsland zijn de eerste beurzen al achter de rug. " 

Meest gelezen