© Antoine Mekary / Godong - creative.belgaimage.be

Vaticaan wil de maagd Maria uit de klauwen van de maffia bevrijden

Paus Franciscus heeft een werkgroep opgericht die misbruik van de maagd Maria door de maffia moet tegengaan. Vooral in het zuiden van Italië is de band tussen de katholieke kerk en de misdaadorganisatie sterk en dat zint het Vaticaan niet.

Een denktank of een werkgroep die de maagd Maria uit de klauwen van de maffia moet bevrijden: dat heeft paus Franciscus enkele dagen geleden voorgesteld in een poging om de banden tussen de katholieke kerk en de misdaadorganisatie (verder) te verbreken.

Die banden zijn van oudsher innig, zeker in het zuiden van Italië. "Daar heerst een sterke Mariadevotie in zowat elk dorp", zegt professor theologie Hans Geybels van de KU Leuven in "De wereld vandaag" (zie audio onder).

AFP or licensors

"In die dorpen gebeuren eigenaardige dingen. Veel maffiosi zijn erg katholiek en ze beleven dat graag uiterlijk. Bij religieuze processies dragen mensen vaak een Mariabeeld mee. Dat neemt een erg belangrijke plaats in zo'n processie in. Voor het huis van een maffiabaas houdt de stoet dan halt en dan laat men het beeld buigen voor het huis, alsof Maria en de katholieke kerk hun respect voor de maffia betuigen."

"Er zijn ook andere praktijken. Zo leiden sommige priesters links en rechts en soms uit angst missen in privékapellen van maffiosi. Dat stuit het Vaticaan tegen de borst. Het wil de banden tussen de katholieke kerk en de maffia al langer uitzuiveren en dit is een nieuw signaal in die richting."

Banco Ambrosiano

Volgens Geybels is al langer verandering op til, zowel in het Vaticaan als in Italië. "Vroeger klommen maffiosi op tot de hoogste rangen van de Banco Ambrosiano (de bank van het Vaticaan die in 1982 ten onder ging, red.), maar begin jaren 90 sprak paus Johannes Paulus II zich uit tegen de maffia. Hierop vond een aanslag plaats op Sint-Jan van Lateranen, de kerk van de paus zelf."

"Ook aan de basis vindt een kentering plaats. Enkele dagen geleden is in Palermo de dood van Pino Puglisi herdacht, een priester die straatkinderen uit de handen van de maffia probeerde te houden en die daarom is vermoord. In Caserta in het zuiden, dat is de plaats der plaatsen van de maffia, heeft een andere priester een beweging tegen precies die maffia opgericht. De banden worden dunner en dunner."

"Hart onder de riem"

Kan de werkgroep van het Vaticaan effectief iets veranderen? "Hij kan een hart onder de riem steken van alle priesters die met hervormingen bezig zijn of van andere priesters die nog schrik hebben om hen over de streep te trekken. De maffia krijg je niet zomaar uitgeroeid. Kleine en symbolische ingrepen als deze zijn kleine etappes op een langer traject."

Meest gelezen