Visvijver in Kalmthout staat gevaarlijk droog: "Dringend een definitieve oplossing nodig voor de vissen"

Door het droge weer staat het waterpeil in een visvijver in Kalmthout enorm laag. Het is niet de eerste keer, want ook vorig jaar kwamen de vissen daar al in de problemen. De vissen moeten nu verhuizen want andere oplossingen helpen niet, zegt schepen van Dierenwelzijn Sandra Hoppenbrouwers (CD&V). "In de toekomst moeten we dit probleem structureel oplossen."

 

In Kalmthout staat een visvijver vlakbij de school Gitok bijna volledig droog. Het waterpeil is er sterk gezakt door het droge weer. Daardoor komen de vissen nu in moeilijkheden. Vorig jaar had de gemeente al hetzelfde probleem, zegt schepen van Dierenwelzijn Sandra Hoppenbrouwers (CD&V). "In de toekomst zullen we dit probleem structureel moeten oplossen."

Vissen verhuizen

De gemeente heeft al verschillende pogingen ondernomen om de vissen te redden. Er is bijvoorbeeld extra water naar de vijver gebracht maar door de droogte en omliggende bomen verdwijnt dat al snel. Ook werd extra zuurstof toegevoegd aan het water maar dat verandert niets aan het plaatsgebrek voor de vissen.

Er is een nieuwe vijver nodig om de vissen een kans te geven want hier is het moeilijk om ze in leven te houden 

Sandra Hoppenbrouwers, schepen van Dierenwelzijn in Kalmthout

"De vissen worden daarom in kleine hoeveelheden uit het water gehaald en naar een andere vijver verplaatst, al is dat is geen definitieve oplossing", vertelt Hoppenbrouwers. De gemeente wil tegen het voorjaar een nieuwe vijver vinden om alle vissen voorgoed te verhuizen. "Dat is nodig om de vissen een kans te geven, want hier is het heel moeilijk om ze in leven te houden", klinkt het. 

Ook droogte in de Heide

In de Kalmthoutse Heide staan de anders moerassige gebieden ook heel droog, zegt Hoppenbrouwers. "Het valt misschien niet direct op, maar de droogte is wel extreem. Ik hoop dat er deze week nog regen valt om dat toch wat goed te maken."

Meest gelezen