Werelddag Dementie in H.-Hartziekenhuis Lier: "We zingen oude liedjes om herinneringen bij de patiënten op te roepen"

Het HeiligHart Ziekenhuis in Lier zette heel wat acties op poten voor de Wereld Dementie Dag. Zo verwent werknemer Jo Wittouck de patiënten van de geriatrie met liedjes uit de oude doos. Ze konden zelf verzoeken indienen. "We proberen met liedjes uit hun jeugd leuke herinneringen terug te brengen", vertelt Wittouck aan Radio 2 Antwerpen.

Het project bestaat uit drie luiken. "De patiënten hebben allemaal een uitgebreider ontbijt gekregen. We hebben ook een muffinactie gedaan", vertelt diensthoofd Hilde Hofman. "Het personeel heeft maar liefst 780 muffins gekocht ten voordele van de stichting Alzheimeronderzoek. En we gaan ook liedjes zingen voor de patiënten."

We hebben ook al 780 muffins verkocht om de stichting Alzheimeronderzoek te steunen

Hilde Hofman, diensthoofd

Zang wordt wel vaker gebruikt bij mensen met dementie. "De belevingswereld van personen met dementie is veel meer op het verleden gericht", zegt neuropsycholoog Annelies Schoenmakers. "Door het gebruik van prikkels zoals foto's, geuren en muziek kan je positieve herinneringen oproepen."

Speciale ervaring

Ook voor zanger Jo Wittouck was het een speciale ervaring. "Ik werk op de personeelsdienst, maar zing vandaag op vraag van mijn collega's liedjes voor de patiënten op de afdeling geriatrie. Ik kan er echt van genieten als de patiënten een liedje herkennen of eens lachen", klinkt het. 

Ik kan er echt van genieten als de patiënten het liedje herkennen of eens lachen

Jo Wittouck

De patiënten zijn zelf ook blij met de actie. "Ik vind het heel goed dat ze komen zingen. Ik ben tevreden over alles hier en het is heel plezant hier. Dansen kan ik niet, maar zingen wil ik wel doen", lacht een van de bewoners. 

Jo Wittouck trekt de afdeling geriatrie rond om liedjes uit de oude doos te brengen

Meest gelezen