190 jaar oude lindeboom gekapt in Bierbeek: "De boom was een begrip in de gemeente"

In Bierbeek is vandaag de historische lindeboom geveld. De boom is 190 jaar oud, maar hij was al lang ziek. Omdat hij dreigde om te vallen, is beslist om de boom weg te halen. Maar er is al een opvolger want 30 jaar geleden werd vlakbij een nieuwe boom geplant.

"We hebben de boom vandaag voorzichtig neergehaald omdat we hem in zijn geheel willen behouden", vertelt de burgemeester van Bierbeek Johan Vanhulst (CD&V). "We denken eraan om er nog iets mee te doen. We zouden er bijvoorbeeld sculpturen kunnen uitzagen, om toch nog iets over te houden van onze lindeboom. We hebben contact gehad met boomkunstenaars en zij gaven ons de raad om er iets van te maken voor binnen omdat het hout niet geschikt is om buiten te bewaren."

De boom is geplant naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid 

De lindeboom is een begrip in Bierbeek. Er hangt ook een hele geschiedenis aan vast, vertelt burgemeester Vanhulst. "De boom is geplant in 1830 naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid. Dat was toen een gebruik waar Bierbeek ook aan meedeed. In de jaren '80 bleek dat de boom een ziekte had, zijn stam begon hol te worden. Een boomchirurg heeft hem toen onder handen genomen zodat hij toch nog 35 jaar heeft kunnen leven." 

Nieuwe boom

Ondertussen staat er al een nieuwe boom die ondertussen toch ook al 30 jaar oud is. "In 1990 heeft het gemeentebestuur de reflex gehad om een nieuwe boom te planten, omdat ze beseften dat de lindeboom niet eeuwig zou blijven leven. We zijn dus blij dat vlakbij de plek van de oude lindeboom, er nu al een nieuwe staat die ook al goed opgeschoten is", aldus Vanhulst.

Meest gelezen