"Hij kan het dan toch": niks dan lof over koning Filip als koning van de 21e eeuw, in aflevering 4 van Canvas-docu

Wat koning Filip heeft gevormd tot wie hij nu is, ziet u in de nieuwe Canvas-docu ‘Filip van België. De lange weg naar de troon’. In vier afleveringen leren we koning Filip kennen als kind, als tiener, als student, als prins op zoek naar zijn plaats, en als koning die zijn plaats gevonden heeft. Aan de hand van getuigenissen van mensen die hem goed kennen, of gekend hebben. Aflevering vier toont hem als koning: empathisch, modern en wijs, en tegelijk een liefhebbende vader voor zijn opvolgster.

Op 21 juli 2013 legt koning Filip de eed af als zevende koning der Belgen. Nog geen drie weken eerder, op 3 juli, kondigt zijn vader koning Albert aan dat hij een stap opzij zet, ten voordele van zijn zoon. Die is dan 53 jaar oud, en kan beginnen aan de job waar zijn hele leven sinds zowat zijn zevende ongevraagd op gericht is.

De weg naar die troon is lang en niet rimpelloos, dat tonen de eerste afleveringen van de docu-reeks ‘Filip van België. De lange weg naar de troon’ op Canvas. We zien in aflevering één hoe de jonge prins opgroeit in een gebroken gezin, en in aflevering twee hoe de uitspraak “hij kan het niet” als hij dertig is hem kraakt en achtervolgt. Aflevering drie toont zijn jaren als officiële kroonprins, waarin hij rust en geluk vindt bij Mathilde, en tegelijk worstelt met politiek en pers. In de vierde en laatste aflevering is hij eindelijk koning. 

(Lees voort onder de foto)

Koning Filip en koningin Mathilde op het festival Tomorrowland, in 2017, op de nationale feestdag

Bevrijde kroonprins

Filips worsteling met pers en politiek als kroonprins dooft uit de laatste jaren voor de troonswissel, en we zien een meer ontspannen en relaxte kroonprins. De maand voor de troonswissel zwellen de geruchten aan dat koning Albert, dan 79, binnen afzienbare tijd zou aftreden. Filip is op handelsmissie in de Verenigde Staten. Het valt de pers op dat hij enthousiast is en grapjes maakt. Op de geruchten dat hij weldra koning zal zijn, gaat hij niet in.

Filip noemt het geruchten, die hem in elk geval niet tegenhouden om tijdens deze handelsmissie zijn opdracht uit te voeren “Wat voor mij telt,” antwoordt hij aan de VRT-correspondent, “is het beste halen uit de mensen, en ik denk dat ik dat doe tijdens deze missie, en ik zal het doen later doen in mijn toekomstige positie.” Bij de vraag, bent u er klaar voor om koning te worden, lacht hij en antwoordt: “Dat is aan u dat ik de vraag moet stellen.”

Bekijk hier het fragment over de geruchten dat koning Albert weldra troonsafstand zou doen en hoe prins Filip daarmee omgaat (en lees voort onder de video): 

Video player inladen...

Koning versus president

De gedachte dat prins Filip het wel kan, ontkiemt al bij zijn eedaflegging als koning, en na zeven jaar op de troon roemen vriend en vijand koning Filip om zijn aanpak en foutloos parcours. Ook voor zijn rol in de formatie, die toch een van de meest riskante momenten is voor een koning. In de docu klinkt zelfs een pleidooi voor de rol van de koning en het behoud ervan tijdens de formatie.

“Ik zie de rol van de koning in de formatie niet door iemand anders opgenomen worden,” zegt politicoloog Carl Devos (UGent). “Niet door een verkozen politicus. Ik weet niet goed hoe je die rol nog kunt laten vervullen als je geen koning hebt.”

De eerste formatie van koning Filip in 2014 liep relatief vlot, zijn tweede formatie na de verkiezingen van 26 mei 2019 duurt al bijna 500 dagen. Aan hem ligt het niet, klinkt het. “Het algemeen gevoel dat ik opvang,” zegt oud-kabinetschef Frans Van Daele, “is dat in die complexe toestand de koning tot nu toe elke keer de juiste move heeft gemaakt om langzaam maar zeker uit te komen waar we moeten uitkomen.”

(Lees voort onder de foto)

Koning Filip met CD&V-voorzitter Joachim Coens

Ook journalist en opiniemaker Yves Desmet ziet een president niet werken in ons land. “Iedere politicus die verkozen wordt, behoort tot een partij,” zegt Desmet, “dus hoe gaat hij een onpartijdige president kunnen zijn? Je zit daar met een kan vol wormen. Als je die opendoet en je hand erinsteekt, weet je absoluut niet wat ervan overblijft.”

Je zit daar met een kan vol wormen. Als je die opendoet en je hand erinsteekt, weet je absoluut niet wat ervan overblijft.

Yves Desmet, Journalist & opiniemaker

“Dus zegt iedereen, laten we de boel maar rustig betijen, en als dat de prijs is die we ervoor moeten betalen, let it be. Ook al is dat natuurlijk een totaal gedateerd archaïsch gegeven. Nu, als koning Filip erin slaagt om iedereen door één deur te krijgen, dan verzekert hij niet alleen het voortbestaan van België, maar ook van zijn familie, want dan hebben die nog wel een paar generaties werk om dat bij mekaar te houden.”

Bekijk hier het fragment over de rol van de koning tijdens de formatie (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Een koning van de 21e eeuw

Koning Filip valt op als een empathische actieve koning, die ook een nieuwe wind laat waaien door het paleis. Hij en koningin Mathilde duiken op op Tomorrowland, hij ontvangt komiek en tv-maker Philip Geubbels op het paleis voor hun beider verjaardag, het tourmagazine op Eén Vive le vélo mag uitzenden vanuit hun voortuin in Laken, hij out zich als schilder. “De houten klaas is een kitesurfer geworden,” klinkt het in de docu.

En tegelijk zien we hem als een liefhebbende vader, die zijn kinderen samen met koningin Mathilde een warm nest geeft en hen behoedt voor dezelfde moeizame jeugd die hij en zijn broer en zus hebben gehad en die hen heeft getekend.

Bekijk hier het fragment van Elisabeth die spreekt over haar ouders en broers en zus (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

“Filip van België. De lange weg naar de troon”, vanaf maandag 21 september, om 21.20 uur, vier weken lang op Canvas en via VRT NU.

Bekijk hier de trailer van Canvas.

Video player inladen...

Meest gelezen