Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Marie Farmer

Elke week laat onze correspondent in de VS Björn Soenens een gewone man of vrouw in Amerika aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, geel of bruin of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week het verhaal van Marie Farmer.

Ze is 21 jaar en studeert verpleegkunde. Ze is geboren en getogen in Spartanburg in South Carolina. Haar droom is om te werken op de dienst spoedgevallen. Maak kennis met Marie Farmer.

Ze zat op een terrasje koffie te drinken toen ik haar aansprak om haar verhaal te vertellen. Ze had weinig overtuigingskracht nodig, ze leek daar te zitten vol zelfvertrouwen. Marie leeft alleen, op een kleine flat. De belangrijkste dingen in haar leven zijn haar familie en haar vrienden uit de kerkgemeenschap. 

Ze is nog jong maar droomt van een eigen gezin, een goede man, en enkele kinderen. Het eenvoudige leven in het Zuiden van de VS. In Spartanburg is het nooit echt koud, 12 graden is het koudste punt van het jaar.  Die warmte zit ook in haar dromen over menselijke omgang.

Een grote carrière of een stempel drukken op de mensheid hoeft voor haar niet. Wel de warmte van een intiem netwerk van vrienden en familie. Maak kennis met een "ouderwetse" millennial in het diepe Zuiden. Oog in oog met Marie Farmer. 

Bekijk hier de video:

Videospeler inladen...

VRT-correspondent Björn Soenens komt op zijn talloze reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent die kronieken graag op. De korte video's (gefilmd door Daan Wallis) over al die verschillende Amerikanen zijn min of meer een staalkaart van de VS: een doorsnee van die enorme diversiteit aan mensen. 

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze voor zichzelf en voor hun land? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? Terwijl ze recht in de camera kijken, luchten ze hun hart. Bijna altijd worden ze lukraak op straat aangesproken, zonder voorkennis over wie ze zijn. Hun openhartigheid is vaak verbazingwekkend. Hun verhalen zijn een soort kralenketting, een kleine volksgeschiedenis van de VS.

Meest gelezen