De formatieklok tikt: preformateurs praten met partijvoorzitters apart, er volgen nog bijkomende gesprekken

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) praten vanavond met verschillende partijvoorzitters afzonderlijk. Ze bekijken of ze nog uit de impasse rond de federale formatie raken. Vooral de socialistische partijen verwachten een signaal van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, na de oplopende spanningen van de afgelopen dagen. Morgen wordt voortgepraat. De tijd dringt, want morgen wordt het preformateursduo alweer op het paleis verwacht.

Nadat koning Filip gisteren hun ontslag had geweigerd zaten preformateurs Conner Rousseau (SP.A) en Egbert Lachaert (Open VLD) vandaag opnieuw samen. Toen de twee partijvoorzitters gisteren hun ontslag gingen aanbieden op het paleis, heeft de koning hen gevraagd om snel het vertrouwen tussen de onderhandelaars te herstellen.

De slaagkansen van de onderhandelingen tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V kregen afgelopen weekend een flinke knauw. Verschillende partijen waren misnoegd over een interview waarin MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez met stelligheid aankondigde dat zijn partijgenote Sophie Wilmès premier zou blijven. De onderhandelaars waren er ook niet over te spreken dat Bouchez terugkwam op eerdere afspraken.

Sterke signalen

De spanning liep zo sterk op dat de SP.A gisteren liet weten niet meer met de MR te willen onderhandelen. Na zijn onderhoud op het paleis liet partijvoorzitter en preformateur Rousseau tijdens een persconferentie weten dat hij alsnog zou proberen om toch door te gaan. 

De jonge partijvoorzitter stelde dat er evenwel “heel sterke signalen” nodig zouden zijn om het vertrouwen te herstellen. "Stop met de onzin, de speeltijd is over", sneerde hij naar MR-voorzitter Bouchez, zonder die evenwel bij naam te noemen.

Excuses?

Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) heeft vanavond al gesproken met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zijn excuses zou hebben aangeboden voor het interview van afgelopen weekend. SP.A-voorzitter en preformateur Conner Rousseau verwacht echter ook een inhoudelijke geste van Bouchez voor er weer aan één tafel kan worden gepraat. Maar Bouchez stelt dat zijn bereidheid om te praten net die geste is. 

Het wantrouwen regeert

Pieterjan De Smedt

Vanavond heeft Bouchez de vergaderlocatie verlaten, nog vóór preformateur Rousseau aankwam. Die laatste zei klaar en duidelijk dat er vanavond geen plenaire vergadering meer komt. Rousseau en Lachaert proberen nu inhoudelijk een hele reeks zaken uit te klaren met PS-voorzitter Paul Magnette. Na Magnette is CD&V-voorzitter Joachim Coens binnengegaan voor een gesprek. Met de groene partijvoorzitters hebben de preformateurs een videoconferentie gehad.

Voor vanavond zijn de gesprekken afgerond. Morgen wordt nog voortgepraat met de groenen en met de MR. Het is afwachten of dat allemaal volstaat om de gesprekken weer vlot te trekken alvorens Rousseau en Lachaert morgen naar het paleis gaan voor een nieuw verslag. Zoniet is de Vivaldi-coalitie in zijn huidige vorm begraven.

"Het zit allemaal bijzonder moeilijk", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Terzake". "Ik hoor veel sombere geluiden. Het wantrouwen regeert." PS-voorzitter Paul Magnette hield zich vanavond laat op de vlakte. "We hebben geanalyseerd waarom er geen vertrouwen meer was maar wel veel problemen, om daarna te bekijken hoe we kunnen vermijden dat dit niet meer gebeurt", zei hij na zijn onderhoud met de preformateurs. En hoe staat het met dat signaal van MR-voorzitter Bouchez? "We werken eraan", aldus een mysterieuze Magnette.

Mathematisch gezien zou de MR kunnen worden vervangen door het CDH, maar het is de vraag of Open VLD bereid is zonder zusterpartij MR toe te treden tot een regering. Die piste valt niet onder de huidige opdracht van Rousseau en Lachaert.

Herbekijk hieronder de analyse van politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen