Dringend tijd voor maïsoogst: lange dagen voor loonwerkers

De maïsvelden in ons land zijn rijp voor de oogst, maar die moet snel gebeuren. Door de warme zomer heeft de landbouw een droge periode achter de rug. De maïskolven komen in het gedrang en moeten zo snel mogelijk geoogst worden. Loonwerkers werken daardoor vele uren aan een stuk. "Maar we doen het graag en dan kan je veel verwezenlijken", vertelt Karel Van Rooy uit Vorselaar in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen 

Het zijn drukke weken voor loonwerkers, want zij werken nu volop om zo snel mogelijk alle maïs te oogsten. Maïskolven zijn deze tijd van het jaar rijp voor oogst, maar door de afgelopen warme zomer moet dat sneller gebeuren dan normaal. 

Periode van droogte

De landbouw heeft een lange, droge periode achter de rug waardoor onder andere de maïskolven in het gedrang komen. Op verschillende plaatsen in het land is de oogst dan ook al vroeger begonnen. Veehouders hopen dat er genoeg kolven te redden vallen, zodat zij hun vee ermee kunnen voederen en zo weinig mogelijk financieel verlies lijden. 

Lange werkdagen

Zo'n dringende oogst maakt dat de loonwerkers aan een stevig tempo doorwerken. Karel Van Rooy, een loonwerker uit Vorselaar, vertelt in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen hoe de maïsoogst verloopt. "Vandaag trekken we doorheen de Kempen. Een klant heeft namelijk in verschillende gemeentes percelen die geoogst moeten worden."

We werken lange dagen, maar als je iets graag doet, dan kan je veel.

Karel Van Rooy, loonwerker uit Vorselaar

Van Rooy merkt de gevolgen van de droogte zelf ook op. "Er is veel opwaaiend stof van de enorm droge grond. Soms zien we elkaar niet eens rijden." Normaal duurt een maïsoogst ongeveer vijf weken, maar nu zou alles op drie weken tijd klaargespeeld moeten worden, zegt hij. "De maïs rijpt op een snel tempo af. Dat maakt dat we lange dagen draaien, tot wel 17 uren per dag. Maar als je iets graag doet, dan kan je veel." 

Meest gelezen