Video player inladen...

EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine na nauw contact met een coronapatiënt, EU-top uitgesteld

EU-topman Charles Michel gaat in quarantaine omdat hij nauw contact had met een coronapatiënt. Dat zegt zijn woordvoerder op Twitter. Door die quarantaine wordt de Europese top met een week uitgesteld. Gisteren heeft Michel zich nog laten testen, dat resultaat was negatief.

"Vandaag is de voorzitter van de Europese Raad te weten gekomen dat een bewakingsagent, met wie hij nauw contact had vorige week, positief getest heeft op het coronavirus", klinkt het bij Barend Leyts, woordvoerder van Charles Michel. "Hij wordt regelmatig getest en heeft gisteren nog negatief getest. Maar hij respecteert de Belgische regels en gaat vanaf vandaag in quarantaine."

Lees verder onder de tweet: 

Normaal gezien zou er op 24 en 25 september een speciale Europese top plaatsvinden. Op de agenda? Onder meer de relaties met China, maar ook de spanningen met Turkije, de situatie in Wit-Rusland en waarschijnlijk ook de brexit. Maar die top wordt nu uitgesteld naar 1 en 2 oktober.

De quarantaineregels op een rij

Hoe zit het nu met die quarantaineregels? Dit zegt het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Als je positief test of als je ziek bent, wordt er gevraagd om minstens 7 dagen in isolatie te gaan. Vanaf het moment dat de symptomen doorbreken, blijf je niet langer dan 7 dagen besmettelijk. Dat verklaart de duur van de isolatie.  

Als je een nauw contact gehad hebt met iemand die positief getest heeft of als je in een rode zone was, moet je 14 dagen in quarantaine. Je bent dus (nog) niet ziek en vertoont (nog) geen symptomen, maar het is mogelijk dat het virus in je lichaam zit en dat je dus nog ziek zal worden. Die zogenoemde incubatieperiode duurt 14 dagen, dat verklaart ook de duur van de quarantaine. Als je twee negatieve testen hebt (en de laatste test is 9 dagen na de laatste blootstelling aan een risicocontact), mag je de quarantaine vroegtijdig stopzetten. Er moeten wel vijf dagen zitten tussen de twee testen.

Meer weten? In dit artikel wordt het nog eens uitgelegd. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen