Ontex

Ontex uit Eeklo gaat vanaf nu 80 miljoen mondmaskers per jaar maken

Ontex is een internationale speler in het produceren van hygiëne-artikelen zoals luiers en maandverband, maar nu biedt het ook chirurgische mondmaskers aan. Het bedrijf, met hoofdzetel in Erembodegem bij Aalst, zal per jaar 80 miljoen mondmaskers kunnen maken in de fabriek in Eeklo, en speelt daarmee een belangrijke rol in de strijd tegen COVID-19.

"Het is een grote dag voor ons. We hebben een 100-tal dagen nodig gehad om de productielijn klaar te krijgen en te kunnen starten met de verkoop", zegt Xavier Lambrecht, hoofd van de Healthcare Division van Ontex. "Het was van nul starten en ook voor ons compleet nieuw. Dankzij onze ervaring en onze technische kennis was het fantastisch om zo snel zoiets innovatiefs te kunnen opstarten."

Het was van nul starten en ook voor ons compleet nieuw
Xavier Lambrecht van Ontex

"Clean room"

Het bedrijf specialiseert zich al 40 jaar in "Health Care"-producten, maar chirurgische maskers moeten op een andere manier geproduceerd worden, legt Lambrecht uit: "Al onze producten worden met veel zorgvuldigheid gemaakt. Maar de chirurgische maskers moeten geproduceerd worden in een zogenaamde "clean room", een klinische omgeving. Dat is een afgesloten ruimte, om het volledig hygiënisch en steriel te kunnen houden."

(lees verder onder de foto)

Ontex

Concurrentie met China?

In het begin van de coronacrisis was er veel vraag naar mondmaskers en er zijn ook veel problemen geweest met de aanvoer vanuit het buitenland. Ondertussen zijn er genoeg, maar het bedrijf gelooft dat de vraag zal blijven komen. "Gezien de huidige omstandigheden geloven wij dat er altijd mondmaskers zullen nodig zijn binnen de zorgsector. Ze worden ook geproduceerd in eigen land, niet uit China bijvoorbeeld, en ze zijn van de juiste kwaliteit." Het personeel is speciaal opgeleid om de nieuwe productielijn te kunnen begeleiden. Er werden zelfs 9 nieuwe jobs gecreëerd.

We geloven dat mondmaskers altijd zullen nodig zijn

Xavier Lambrecht van Ontex

Het bedrijf ziet de nieuwe productielijn als het nemen van een verantwoordelijkheid in deze crisistijden. "Het leveren van onze gebruikelijke producten moest gegarandeerd blijven, wat ook niet zo evident was. Maar wat betreft de productie van onze mondmaskers, was het zeker nodig naar ons eigen personeel toe, maar er was ook veel vraag naar bij onze klanten."

De productielijn wordt vandaag officieel voorgesteld. Dankzij de nieuwe productielijn zullen jaarlijks 80 miljoen medische mondmaskers van het type IIR (dat zijn de 3-lagige maskers met elastiek) kunnen geproduceerd worden in België.

Ontex

Bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen