BELGA/VERGULT

Festivaldirecteur en curator Frie Leysen (70) overleden

Festivaldirecteur en curator Frie Leysen is op 70-jarige leeftijd overleden. Ze was de eerste directeur van kunstencentrum de Singel in Antwerpen en was later medeoprichter van het tweetalige Kunstenfestivaldesarts in Brussel.

Leysen was de stuwende kracht achter het kunstcentrum de Singel in Antwerpen. De Singel is ontstaan uit het conservatorium, maar de twee zalen bleken te groot voor de school en kregen een functie als cultuurcentrum. Leysen werd er in 1980 aangetrokken om mee de inhoud te bepalen van het cultuurcentrum.

Bekijk hieronder een reportage uit ons archief over de 20e verjaardag van de Singel: 

Video player inladen...

Samen met Guido Minne stond ze halfweg jaren 90 aan de wieg van het tweetalige KunstenFestivalDesArts. Ze was er ruim tien jaar directrice en zette het internationaal op de kaart. Zeker de eerste edities georganiseerd krijgen, verliep niet altijd zonder slag of stoot.

Bekijk hieronder de reportage van die eerste editie uit ons archief en lees daaronder verder:

Video player inladen...

Nadien stortte Leysen zich op grote internationale kunstevenementen zoals Get Lost in Nederland, de Berliner Festspiele, de Wiener Festwochen, het Asian Arts Theatre in Zuid-Korea en het Ashkal Alwan Festival in Beiroet.

Ze viel tijdens haar leven meermaals in de prijzen. Zo kreeg ze voor 10 jaar De Singel in 1991 de Arkprijs van het Vrije Woord. In 2003 won ze de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap, in 2007 ontving ze een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel (foto onderaan) en in 2014 kreeg ze de Erasmusprijs overhandigd uit handen van koning Willem-Alexander.

Twee jaar geleden nog won ze de Prix Bernadette Abraté, jaarlijks uitgereikt aan een belangrijke persoonlijkheid in de podiumkunsten. Vorig jaar kreeg ze een Lifetime Achievement Award door de European Festivals Association voor haar jarenlange inzet voor de kunstenaar.

BELGA/DOPPAGNE

Meest gelezen