10 procent minder auto's in Gent en meer "schone" auto's dankzij lage-emissiezone

De lage-emissiezone in Gent heeft haar effect niet gemist: de inwoners van het stadscentrum hebben nu 10 procent minder auto's dan 2 jaar geleden. En de auto's die ze wel nog hebben, zijn minder vervuilend.

Sinds 1 januari 2020 mogen vervuilende wagens niet meer binnen in het centrum van Gent. Heel wat inwoners hebben de auto dan ook links laten liggen: in het stadscentrum zijn nu 10 procent minder auto's dan 2 jaar geleden. Het stadsbestuur heeft die inwoners beloond. "Wie zijn nummerplaat inleverde, kreeg een budget van 500 euro om te gebruiken voor andere vervoersmiddelen", verduidelijkt schepen van milieu Tine Heyse (Groen).

"Schonere" auto's

De Gentenaar schakelt ook over op auto's die minder vervuilen. "Het is zeer duidelijk dat de invoer van de lage-emissiezone de "verschoning" van de auto's versnelt. Twee jaar geleden was 65 procent van de auto's in het stadscentrum een model dat weinig vervuilt, ondertussen is dat al 83 procent", weet Heyse. Die vergroening is ook merkbaar in de rest van het Gentse grondgebied, al is de stijging daar minder groot dan in het centrum. 

"Ik ben er zeker van dat onze slooppremie daartoe heeft bijgedragen, want die werd 736 keer aangevraagd", zegt de schepen nog. De slooppremie is een bedrag dat mensen kunnen krijgen als ze hun vervuilende auto laten vernietigen, om over te schakelen op een minder vervuilend exemplaar. Het stadsbestuur heeft beslist om die premie te verlengen tot eind dit jaar.

Meest gelezen