Videospeler inladen...

Honderden walvissen gestrand bij Tasmanië, reddingswerkers proberen ze in allerijl te redden

Voor de westkust van het Australische eiland Tasmanië voeren reddingswerkers een race tegen de klok om honderden gestrande walvissen te redden. Zo'n 270 grienden raakten gisteren in de problemen, minstens een derde van hen is al gestorven. De hulpverleners vrezen dat ze niet alle dieren zullen kunnen redden.

De walvissen werden gisteren ontdekt in ondiepe wateren voor de westkust van Tasmanië.  Drie groepen grienden waren gestrand aan Macquarie Heads, een afgelegen hoek van het eiland dat moeilijk bereikbaar is met voer- en vaartuigen. Ongeveer 200 dieren zaten vast op een zandbank bij een boothelling, 30 anderen werden honderden meters verderop gevonden, een derde groep van 30 dieren was meer landinwaarts verzeild geraakt.

Mariene biologen van het Tasmanian Marine Conservatium Program kwamen ter plaatse om zoveel mogelijk dieren terug naar open water te krijgen. Maar dat verloopt heel erg moeilijk. Minstens 90 dieren zijn al gestorven en de reddingswerkers vrezen dat er nog slachtoffers zullen volgen.

(artikel gaat voort onder de foto's)

AFP or licensors

"De dieren met de beste kansen als eerste proberen te redden"

De grienden liggen verspreid over een groot gebied. Veel dieren bevinden zich in ondiep water en op relatief ontoegankelijke locaties. Sommige zijn waarschijnlijk ook te groot om te kunnen verplaatsen (grienden kunnen tot 7 meter lang worden en tot 3.000 kg wegen). "We gaan moeten selecteren", zegt bioloog Kris Carlyson. "We gaan proberen om de dieren met de beste kansen als eerste te redden."

De reddingswerkers kijken daarvoor in eerste instantie naar dieren die het dichtst bij diep water liggen. Ze zijn er tot nu toe in geslaagd om 25 dieren naar open water te begeleiden. De redding zal meerdere dagen in beslag nemen. Van eerdere missies weet Carlyson dat gestrande grienden drie tot vier dagen kunnen overleven, en de meeste dieren leken volgens hem in goede gezondheid.

Een volledige beoordeling van alle gestrande walvissen wordt later vandaag verwacht. De overheid maant het grote publiek aan om weg te blijven, er zijn genoeg helpers.

(artikel gaat voort onder de video en foto's)

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Waarom stranden walvissen?

Rond Australië en Tasmanië maken verschillende walvissoorten elk jaar hun seizoenstrek, in groepen van soms 1.000 dieren groot. Waarom walvissen stranden, is meestal een raadsel.

Volgens wetenschappers volgen de dieren een leider. Hun sterke sociale banden leiden ertoe dat hele groepen kunnen stranden. "Het zou hier een onfortuinlijke misser van een of twee exemplaren geweest kunnen zijn. En omdat grienden zo'n sterk sociale soort zijn, kan dat de andere dieren hebben aangetrokken", zegt Carlyson.

De laatste keer dat er zo'n grote groep dieren strandde in Tasmanië, was in 2009, toen raakten ongeveer 200 walvissen in de problemen.

Meest gelezen