Foto: Radio 2

Kleuter vindt menselijk bot in speeltuin in Ravels: "Plots had ik door dat mijn dochter geen gewone tak vasthad"

In Ravels heeft een kleuter gisteren een menselijk bot gevonden in een speeltuin. "Op de terugweg in de auto had ik door dat mijn dochter geen tak had meegenomen naar huis. Het bleek een menselijk kuitbeen te zijn", vertelt Aster Michiels op Radio 2 Antwerpen.

"Mijn dochters en ik waren gisteren na schooltijd nog even blijven hangen in de speeltuin naast de kerk in Ravels", vertelt Aster Michiels in "Start Je Dag". "Mijn oudste dochter had een stok gevonden naast de glijbaan. Daar heeft ze de hele tijd mee gespeeld. Mijn jongste dochter van 1 wilde die stok zelfs in haar mond steken, iets wat ik sowieso best vies vind. Toen gingen we naar huis en de stok moest mee van mijn dochters. Ik legde hem naast me op de passagierszetel en ik bekeek de tak aandachtig. Die zag er wel zeer zeer elegant en poreus uit. Toen besefte ik ineens: oh nee deze stok komt niet van een boom."

Vroeger was er een oud kerkhof waar nu de speeltuin is

Aster Michiels

Kuitbeen van oud kerkhof

"Thuisgekomen zijn we beginnen te googelen, en mijn man is huisarts, dus die kent wel wat van anatomie. Hij was er zo goed als zeker van dat dit een stuk is van het kuitbeen van een menselijk skelet. Het bot moet oorspronkelijk nog langer geweest zijn. Het is vermoedelijk ergens afgebroken en meet nu nog zo'n 20 centimeter", zegt Michiels.

De vraag is hoe een menselijk bot naast een glijbaan kon belanden. "De speeltuin naast de kerk van Ravels is spiksplinternieuw. Tot voor kort was er op die plek een oud kerkhof met graven waarvan de concessies verlopen zijn. Er waren ook lange tijd grote graafwerkzaamheden van de gemeente. Misschien heeft een hond dit kuitbeen al eerder opgegraven en is het zo bij mijn dochter terechtgekomen", zegt Michiels aan Radio 2.

De firma die het kerkhof ontknekeld heeft, zag waarschijnlijk een bot over het hoofd

Burgemeester Walter Luyten

Burgemeester Walter Luyten spreekt van een toeval. "De firma die verantwoordelijk was voor de ontknekeling van het oude kerkhof, heeft waarschijnlijk een bot over het hoofd gezien. Vroeger was er namelijk geen duidelijk kerkhofplan waardoor de locaties van de verschillende graven niet altijd vanzelfsprekend zijn." Na dit voorval zal er opnieuw gras gezaaid worden. "Het is belangrijk dat de kinderen kunnen spelen op een goed afgedekt pleintje", aldus Luyten. 

Voor de les biologie?

Aster Michiels weet niet goed wat er nu met het menselijk bot moet gebeuren. "Mijn dochter wilde haar "stok" vandaag graag versieren maar dat gaat niet gebeuren. Ik heb het bot vannacht ook in de garage gelegd in plaats van in onze keuken. Eerst had ik het plan om het stilletjes terug te brengen naar de speeltuin. Maar ik ben ook leerkracht op het Sint-Jozefcollege in Turnhout. Misschien kunnen onze biologieleerkrachten er nog iets mee", besluit ze op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen