BELGA

5 Vlaamse decanen Geneeskunde vragen actie aan Veiligheidsraad: "Neem duidelijke maatregelen"

Het aantal coronabesmettingen in België blijft stijgen en ook de ziekenhuisopnames gaan in stijgende lijn. De decanen van de 5 Vlaamse faculteiten geneeskunde roepen de Veiligheidsraad daarom op om actie te ondernemen. Ook professor Geert Meyfroidt (UZ Leuven) vindt dat we niet mogen wachten tot de curve in de ziekenhuizen exponentieel stijgt om in te grijpen. Volg alles in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Decanen van 5 Vlaamse faculteiten Geneeskunde doen oproep: "Nood aan duidelijk signaal"

De Vlaamse decanen Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen doen aan de vooravond van een nieuwe Veiligheidsraad een gezamenlijke oproep. Ze verwachten actie van de politici. "De cijfers kunnen niet langer genegeerd worden. We zien wat iedereen ziet, maar niet durft te benoemen. Het gaat de verkeerde kant uit", klinkt het bij Piet Hoebeke van de UGent.

"Onze eerste verdediginslijn zit aan haar maximale capaciteit", schrijven de decanen in een brief. "En dat nog voor het winterscenario, met veel bovensteluchtweginfecties, begonnen is. En na een zomer zonder rustpauze. Ook de testcapaciteit botst stilaan op haar limieten. Labo’s kunnen deze verhoogde afnames nog moeilijk verwerken, het personeel zit op zijn tandvlees. Ook daar zal in de winter de druk nog verhogen."

De decanen vrezen dat ook de ziekenhuisopnames weer snel zullen stijgen als er niets gebeurt. En dat het virus ook "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" opnieuw de woonzorgcentra zal binnensluipen. "Daarom willen we een krachtig signaal naar de beleidsmakers zenden. Er is geen tijd meer voor onduidelijke en halfslachtige maatregelen. We moeten de viruscirculatie onder controle krijgen. We moeten eens vooruitziend leren zijn en niet altijd pas schakelen als de problemen er al zijn."

Wat verwachten ze dan van de Veiligheidsraad? "Duidelijkheid. Een eenheid van commando", vertelt Hoebeke. "Probeer nu toch eens je verantwoordelijkheid te nemen en uit een mond te spreken. Duidelijke maatregelen die iedereen begrijpt en die iedereen kan volgen. We zijn al te vaak gebotst op interpretaties van maatregelen en op mensen die het in studio's anders gaan uitleggen, dat helpt niet. Zeg wat we moeten doen."

We zijn al te vaak gebotst op interpretaties van maatregelen en op mensen die het in studio's anders gaan uitleggen, dat helpt niet. We willen duidelijkheid.

Professor Meyfroidt: "Niet naar ziekenhuisopnames kijken om maatregelen aan te passen"

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Er liggen in totaal 486 mensen in het ziekenhuis en 87 mensen hebben intensieve zorg nodig. "Ik kan zo al zeggen dat we morgen naar 500 ziekenhuisopnames gaan en 100 mensen op intensieve zorg", vertelt professor intensieve zorg Geert Meyfroidt. "Het aantal ziekenhuisopnames is een goede barometer, maar wel een late. Als dat aantal exponentieel begint te stijgen, is het te laat. Dan komen de ziekenhuizen in de problemen."

"We moeten de besmettingen in de gaten houden, al is dat niet hetzelfde als in het voorjaar. Toen waren besmettingen echt zieke mensen. Nu is dat veel gevoeliger. We moeten dus niet panikeren door het aantal besmettingen, maar we moeten dat wel in de gaten houden. De viruscirculatie neemt toe. En dan kan je met targets tegen mensen zeggen: als we dit cijfer bereiken, zal dit veranderen. Het geeft ons de kans om tijdig in te grijpen."

Als we ons niet meer aan de maatregelen houden, wanneer zouden de ziekenhuizen bij ons dan vol liggen? "Je kan doorrekenen op de exponentiële curve. Dat is een aantal weken. We voelen dat het op komst is. Er zijn nog geen ziekenhuizen op alarmniveau, maar in sommige ziekenhuizen zijn wel 15 tot 25 procent van de bedden op intensieve zorg bezet door covidpatiënten. En dat was drie weken geleden niet zo. Het kan snel gaan dus we mogen niet te laat ingrijpen."

Kijk naar het gesprek uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Gentse uitgaansbuurt houdt het binnen de perken

Er waren vanavond minder dan 1.750 studenten in de Overpoortstraat, de uitgaansbuurt van de studenten in Gent. Het was er veel minder druk dan gisteravond, toen de politie de straat noodgedwongen moest afsluiten omdat de coronamaatregelen niet meer werden gerespecteerd. "Het is beter dan gisteren", zegt Eva Houpels van de Gentse politie.

Bekijk hieronder het verslag van Helen Goedgebeur vanuit Gent.

Video player inladen...

Motivatiepsycholoog: "Investeren in een motiverend kader"

Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over de coronamaatregelen. Vooral de beruchte "bubbel van vijf" zou worden herbekeken omdat alsmaar minder mensen die blijken te respecteren. "Ons gedrag is het beste wapen om de verspreiding van het virus tegen te gaan", zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent) in "De Afspraak".

"Ons gedrag wordt motivationeel gestuurd. We moeten investeren in een motivationeel kader, en wij hebben altijd gepleit voor een kleurcodesysteem, analoog met wat je hebt in het onderwijs." Volgens Vansteenkiste heeft een kleurcodesysteem enkele psychologische voordelen. "Het zou zorgen voor een verhoogd coronabewustzijn: het risiconiveau waarin we ons bevinden wordt duidelijk aan de hand van die kleuren."   

Mensen accepteren grenzen als men die grenzen goed duidt

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent)

Een kleurcodesysteem  maakt meteen duidelijk wat je kan/mag in welke kleurencode en geeft ook duidelijk aan wanneer een regio naar een andere code schakelt (bijvoorbeeld bij welk besmettingsniveau). Het geeft mensen duidelijkheid, maar ook wat flexibiliteit. "Ik denk dat mensen zelf het roer in handen willen houden, maar als je tegelijkertijd een grens stelt, is het de kunst om dat goed toe te lichten", zegt Vansteenkiste.

"Mensen accepteren grenzen als men die grenzen goed duidt", zegt de motivatiepsycholoog. "Dan worden die als het ware een deel van henzelf."

Pierre Van Damme "Niet het moment om enorm te gaan versoepelen"

Aan de vooravond van een nieuwe Nationale Veiligheidsraad zet epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) nog eens op een rij wat er op het spel staat, nu de corona-epidemie weer lijkt aan te trekken. "Het is niet het moment om enorm te gaan versoepelen", zegt hij in "Terzake". "Ik denk dat de maatregelen die naar voren zijn geschoven op de laatste Veiligheidsraad moeten worden versterkt."

Ik zie de Veiligheidsraad vooral in het kader van zoeken naar draagvlak

Epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen)

"Ik zie de Veiligheidsraad vooral in het kader van zoeken naar draagvlak: duidelijk maken aan de burger wat de verantwoordelijkheid van eenieder is en hoe we dit moeten proberen gedaan te krijgen in de volgende weken en maanden, zeker met de winter voor de deur."

De maatregelen waarover hij het heeft zijn: afstand houden, een mondmasker dragen waar nodig en je contacten beperken. "Om het virus geen cadeaus te geven", zegt Van Damme.

Bekijk hieronder het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

Video player inladen...

Meer dan 200.000 coronadoden in de VS

In de Verenigde Staten zijn nu meer dan 200.000 mensen overleden aan COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Vanmorgen stond de teller op 200.005 doden. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Het coronavirus is daarmee de op twee na meest voorkomende doodsoorzaak dit jaar in de VS. 

President Donald Trump zei in maart dat de Amerikaanse regering het heel goed zou hebben gedaan als het totale aantal coronadoden in zijn land met 330 miljoen inwoners zou kunnen worden beperkt tot 100.000 of 200.000. Eind mei waren in de VS 100.000 mensen overleden aan COVID-19.

Het aantal besmettingen die in de VS zijn geregistreerd, bedraagt nu bijna 6,9 miljoen. 

Al 2,3 miljoen Belgen vroegen gratis railpass aan

Al 2,3 miljoen Belgen hebben hun gratis railpass aangevraagd. Sinds eind augustus kunnen alle Belgen vanaf 12 jaar zo'n gratis treinkaart aanvragen, de federale regering had beslist om die aan te bieden om het toerisme in eigen land te stimuleren.

Tot eind deze maand kunnen reizigers zo'n treinkaart aanvragen, via de website hello-belgium.be. De railpass is dan geldig vanaf 5 oktober tot eind maart. 

Spoedarts Jan Stroobants: “Het wordt drukker op de corona-afdeling”, maar nog geen ongerustheid

De stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land, beginnen ze nu ook in de ziekenhuizen te voelen. Vorige week werden er elke dag gemiddeld 50 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19. Ook in het Antwerpse Middelheim-ziekenhuis merken ze dat het iets drukker is geworden op de corona-afdeling.

“De cijfers voor het hele land zijn natuurlijk nog niet zo buitensporig dat je daar al heel veel van merkt, maar het wordt toch gestaag drukker in het ziekenhuis”, zegt spoedarts Jan Stroobants. “Het zijn natuurlijk vooral jongeren die momenteel besmet zijn, en we weten dat de kans dat zij heel ziek worden van het coronavirus veel kleiner is dan bij de ouderen en mensen met een onderliggende aandoening. Dus alles hangt af van in welke mate die grote groep van besmette jongeren het virus heeft doorgegeven aan de kwetsbare bevolking.”

Maar Stroobants is ook positief. “We hopen dat de jongeren die besmet zijn geraakt voldoende verantwoordelijkheidszin hebben om op z’n minst de ouderen en kwetsbaren te beschermen. Als iedereen de veiligheidsmaatregelen goed respecteert kan het zijn dat we de situatie nog goed onder controle krijgen.”

Van Gucht: "Hopelijk volgend jaar vaccin of medicijn"

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano verwacht dat we tegen volgend jaar een vaccin of een medicijn voor het coronavirus gaan hebben. "Het is natuurlijk heel moeilijk om dat met zekerheid te zeggen", zegt hij aan nws.nws.nws. "Ik heb er wel vertrouwen in dat we volgend jaar nieuwe wapens gaan hebben om het virus echt goed te kunnen bestrijden", zegt hij. "Dat kan een vaccin zijn, maar ook een goed medicijn. De garantie hebben we niet, maar ik geloof daar wel echt in."

Ik heb er wel vertrouwen in dat we volgend jaar nieuwe wapens gaan hebben om het virus echt goed te kunnen bestrijden


Zo'n medicijn zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat je naar het ziekenhuis moet gaan. "Dan zouden we het probleem eigenlijk ook opgelost hebben. Ik denk dat de kans er wel is dat we ergens in de loop van volgend jaar zoiets gaan hebben." Zo'n medicijn zou -net als een vaccin- veel perspectief kunnen geven. "Dan kunnen we voor een stuk terug gaan naar een veel normalere maatschappij."

EU-president Charles Michel in quarantaine na nauw contact met coronapatiënt

EU-topman Charles Michel gaat in quarantaine omdat hij nauw contact had met een coronapatiënt. Dat zegt zijn woordvoerder op Twitter. Door die quarantaine wordt de Europese top met een week uitgesteld. Gisteren heeft Michel zich nog laten testen, dat resultaat was negatief.

Lees hier meer: 

Meest gelezen