Radio 2

10.000 jobs in logiessector dreigen verloren te gaan

Hotels, B&B's, vakantiehuizen, jeugdverblijven en campings in onze provincie trekken aan de alarmbel. Door de coronacrisis dreigen 10.000 jobs verloren te gaan, dat is een kwart van alle jobs in de logiessector. Dat zegt Westtoer, de toeristische dienst van de provincie.

Dankzij een grote campagne "Vlaanderen vakantieland", was er tijdens de zomermaanden een redelijke bezetting in de meeste hotels, B&B's en campings, maar er wordt bang uitgekeken naar de herfst en de winter. Er moet een nieuwe campagne komen die vooral ook Nederlanders naar onze provincie lokt, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD): "De tijdelijke werkloosheid moet worden verlengd, een deel van de sociale bijdragen moet worden kwijtgescholden en eindejaarspremie en vakantiegeld zouden niet meer door de ondermemer gedragen moeten worden."

Grote vakantiehuizen en jeugdverblijfscentra draaien verlies

"Jeugdverblijfcentra blijven het moeilijk hebben omdat de middelbare scholen niet op bos- of zeeklassen mogen", zegt Mattie Vandemaele van Kojeva, de koepel van jeugdverblijfscentra. "Ik denk dat het goed zou zijn om vanaf nieuwjaar opnieuw jongeren uit het middelbaar en hoger onderwijs toe te laten. Dan kunnen we meer omzet halen, anders moet er financieel gecompenseerd worden of er dreigen heel wat huizen in de problemen te komen."

Ook de grote vakantiewoningen houden het hoofd nauwelijks boven water. "We halen 0 euro omzet", zegt Niek Benoot van Cottage De Vinck in Ieper. "Alles ligt stil sinds maart. Er mogen maar 10 personen in het vakantiehuis logeren en wij hebben plaats voor 18 mensen, want we hebben 9 dubbele kamers.  De komende maanden zijn er veel annulaties omdat opa en oma het niet meer zien zitten om met de hele familie te komen.  B&B's met 9 kamers zijn wel open, waarom zouden wij dat niet mogen? We kunnen in de gemeenschappelijke ruimtes ook afstand bewaren net zoals in een hotel of B&B." 

Wij mogen in ons vakantiehuis geen 18  mensen toelaten, terwijl het wel mag in een B&B en hotel 

Niek Benoot van Cottage De Vinck

Kamperen zit weer in de lift

"Eén van de voordelen van de coronatijd is dat kamperen terug in de lift zit, hopelijk blijft dat zo", zegt Parcifal Coeman van camping Holiday Village uit Knokke: "We hebben een goed zomerseizoen gehad aan de kust, maar er is geen reserve voor de rest van het jaar. Wij vragen om de lasten te verlagen en om een RSZ-korting of een kadasterverlaging te geven. Ik hoop dat iedereen kan blijven voortbestaan en we volgend jaar nog hetzelfde aanbod kunnen hebben." 

Meest gelezen