Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie

Onderzoek naar docente in Den Haag: Waarom zou ik Trump of Baudet niet mogen vermoorden?

"Als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet?" Gisteravond was dit te horen in een opname van een les filosofie aan een hogeschool in Den Haag in Nederland. "Wij gaan dit onderzoeken", klinkt het bij de onderwijsinstelling.

Het filmpje van  13 seconden lang, verscheen gisteravond op de activistische Instagramaccount 'stoplinksnieuws', een account die naar eigen zeggen 'de linkse vooringenomenheid van de Nederlandse journalistiek' wil aanklagen. Voor de rest is het filmpje ontdaan van elke context. 

Wat de uitspraak voorafging of wat er volgde, weten we niet. In het filmpje is wel duidelijk te zien, dat de docente plots beseft dat de les opgenomen wordt. "Sorry, dit wordt opgenomen. Ik moet een beetje voorzichtig zijn met wat ik zeg", klinkt het op het einde. De Haagse Hogeschool, waar de les plaatsvond, zegt dat ze de zaak gaat onderzoeken.

Naast de Amerikaanse president Donald Trump gaat het in het filmpje over de  Nederlandse politicus Thierry Baudet, de voorman van de radicaal-rechtse partij Forum voor Democratie. Met zijn partij scoorde Baudet een paar jaar geleden erg goed bij de provinciale verkiezingen. FvD werd toen - landelijk gezien - de grootste partij. Baudet zit ook in het Nederlandse parlement. Lange tijd werd hij in Nederland gezien als de "nieuwe leider op uiterst-rechts, na Geert Wilders". De laatste tijd scoort Baudet minder in de peilingen: in de laatste peilingwijzer van de NOS scoort de partij zo'n 7,5 procent. 

In een reactie op Twitter klinkt het bij de partij van Baudet: "Dit is de haat waarmee we worden geconfronteerd. Dit soort geweldsfantasieën zijn niet normaal en mogen ook nooit normaal worden." 

Meest gelezen