Opnieuw zware explosie in Libanon, nu in zuiden van het land

Libanon is opnieuw opgeschrikt door een zware explosie. Ze vond plaats in het dorp Ein Qana, in de buurt van de zuidelijke havenstad Sidon, waar Hezbollah sterk staat. De ontploffing deed zich voor in een wapendepot van de sjiitische beweging. Ze veroorzaakte opnieuw onrust in Libanon, meer dan anderhalve maand nadat een deel van de hoofdstad Beiroet zwaar werd verwoest door een enorme explosie in de haven.

Ein Qana ligt in het zuiden van Libanon, een regio waar de sjiitische, in Libanon machtige beweging Hezbollah sterk staat. De ontploffing deed zich voor in een gebouw dat dienst deed als wapenopslagplaats van Hezbollah. Volgens de beweging werd ze veroorzaakt door een "technische fout".

Er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen. Wel zijn enkele gebouwen beschadigd geraakt.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hezbollah is een sjiitische politieke partij en militantengroep die werd opgericht in 1985, tijdens de Libanese burgeroorlog. Hezbollah kan rekenen op de steun van Iran. Een deel van de beweging is politiek actief en maakt al geruime tijd deel uit van de regering in Libanon. Hezbollah heeft ook een eigen leger dat internationaal als een terreurorganisatie wordt beschouwd. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Begin augustus richtte een enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet een grote ravage aan. Bijna 200 mensen kwamen daarbij om het leven. Meer dan 6.000 anderen raakten gewond. Die ontploffing werd veroorzaakt door grote hoeveelheden ammoniumnitraat, die jarenlang onzorgvuldig opgeslagen lagen in de haven.

Meest gelezen