Archief VRT

Nog slechts 1.750 mensen toegelaten in Gentse uitgaansbuurt: "Als het vanavond niet lukt, sluiten we Overpoort"

Vanaf vanavond worden nog maar 1.750 mensen in de Overpoort - de bekende uitgaansbuurt voor studenten in Gent - toegelaten. Dat heeft de burgemeester van Gent, Mathias De Clercq (Open VLD), beslist. Bij de start van het academiejaar was het in de Gentse studentenbuurt gisterenavond al meteen erg druk. De politie moest de bekende Overpoortstraat om 22 uur al afsluiten door de grote drukte. "Als het echt niet gaat, zal ik niet aarzelen om de Overpoort te sluiten", zegt De Clercq.

Het was de eerste avond van het academiejaar, en traditiegetrouw lonkt voor veel studenten dan de Overpoortstraat. Het is de bekendste uitgaansbuurt van Gent, waar veel studentencafés zijn. Ondanks corona hadden ook gisterenavond veel studenten hetzelfde idee.

"Er was heel veel volk. De terrassen zaten vol, de cafés waren aan maximumcapaciteit en er liep dan ook nog eens heel veel volk heen en weer in de Overpoortstraat", zegt hoofdinspecteur Eva Houpels van de Gentse politie. Incidenten zijn er niet geweest, maar op beelden is inderdaad te zien hoe de studenten amper afstand houden en vaak in grote groepen bij elkaar staan. 

Bekijk die beelden hier (en lees verder onder video):

Videospeler inladen...

Rond 22 uur sloot de politie de Overpoortstraat uiteindelijk af. "De burgemeester en de korpschef hebben dan beslist om over te gaan tot een afsluiting. Daardoor hebben we controle gekregen over het aantal mensen die aanwezig waren in de Overpoort", zegt hoofdinspecteur Houpels. Om 1 uur moesten de cafés in Gent dicht en dat is volgens de politie vlot verlopen.  "Er is een rondgang gebeurd rond half één, want vanaf dan mochten de cafés niet meer schenken. Dat hebben de cafés allemaal goed opgevolgd. Rond één uur is de Overpoort helemaal leeggelopen", aldus Houpels.

"Dit was echt niet wijs, in alle betekenissen van het woord", reageert burgemeester Mathias De Clercq bij Studio Brussel. "En het is zeker niet voor herhaling vatbaar. De studenten moeten echt hun verantwoordelijkheid opnemen. Het zijn moeilijke tijden, maar iedereen moet inspanningen doen, dus ook de studenten moeten hun burgerzin tonen."

Na overleg met uitbaters en politiediensten heeft De Clercq beslist om een maximumcapaciteit in te zetten om de veiligheid aan de Overpoort te garanderen. "We gaan niet meer volk toelaten dan er capaciteit is op de terrassen en in de cafés", reageert De Clercq.

"Vol is vol. Vanavond is de laatste kans. Als het echt niet gaat, zal ik niet aarzelen om de Overpoort te sluiten." Studenten die de regels met voeten treden, krijgen een boete. "Er is veel mogelijk in onze stad, maar dan moeten de maatregelen wel gerespecteerd worden. Zo niet, dan zal ik niet aarzelen om de Overpoort te sluiten. Dit is echt niet voor herhaling vatbaar."

Ook de rector van de Universiteit Gent, Rik Van de Walle, zag de beelden van de drukke Overpoortstraat en het stemde hem niet gelukkig. "Beste studenten, ik beken: ik weet niet goed hoe ik jullie best aanspreek. Moet ik ontgoocheling uiten? Angst? Kwaadheid? Bezorgdheid? Verdriet? Ik weet het niet", schreef hij op Twitter. "Laat mij dus maar gewoon vragen wat ik te vragen heb. Ik wil het zelfs smeken, als dat helpt: hou het alsjeblieft veel veiliger dan op deze beelden te zien is. Doe dat voor jezelf, voor elkaar en voor de velen die het allerbeste met jullie voor hebben. Wij willen niet dat jullie of jullie naasten iets overkomt. Alsjeblieft."

Studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de universiteit, Said Mabrouk, volgt de rector. "Ik vind dat het niet kan. Je weet dat je daarmee de lockdown terug kan veroorzaken, of on-campus-lessen kan doen stoppen. Je kan bovendien andere studenten besmetten als je naar de les gaat. Dit kan totaal niet. Je bent student, neem je verantwoordelijkheid op. Als je ziet dat de Overpoort vol is, ga dan naar huis", aldus Mabrouk. 

Ook druk in Leuvense uitgaansbuurt

Ook in de studentenstad Leuven was er veel volk in de cafés in de binnenstad. Maar de meeste studenten hielden zich volgens de politie aan de regels. Hier en daar zijn er wel pv's uitgedeeld omdat de coronamaatregelen niet werden gerespecteerd. "Als er wat gedronken is en er veel plezier is, wordt men wat nonchalanter", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. "Dan vergeet men het mondkapje. Daar zijn we een aantal keren moeten tussenkomen. In 15 gevallen werd een pv uitgeschreven voor het niet dragen van een mondmasker. Dat waren mensen die er geen bij zich hadden of in discussie gingen met de politie", zegt Vranckx. 

Daarnaast werden ook  twee kotfeestjes stilgelegd omdat er te veel mensen aanwezig waren. En ook twee activiteitenavonden van verenigingen moesten stoppen. "Het ging zogenaamd om een spelletjesavond, maar toen we ter plaatse kwamen, was men aan het zingen, springen en drinken. Het ging dus om kleine cantussen telkens met zo'n 15 personen", zegt Vranckx. De feestjes zijn stilgelegd en de organisatoren kregen een pv. Zij riskeren boetes tot 750 euro.

De rector van de KU Leuven, Luc Sels, is tevreden dat de nacht goed is verlopen, maar vraagt wel aan de studenten om voorzichtig te blijven. Dat schreef hij op Twitter.

"Studentensteden zijn als versterkers"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) had vorige week al zijn bezorgdheid geuit over de start van het academiejaar en zag gisteravond zijn vrees bevestigd: "Wat we gisteravond zagen, waren studenten die de start van het academiejaar vierden. Dat gebeurde helaas niet op een coronaveilige manier. Daarom is het goed dat de rectoren vandaag hun studenten meteen tot de orde hebben geroepen. Maar de studenten zelf moeten ook verantwoordelijkheid nemen. We weten dat studentensteden de verspreiding van het virus kunnen versterken. Voorbeelden uit Nederland hebben dat duidelijk gemaakt."

Volgens Van Ranst hoeft het coronavirus voor studenten geen spelbreker te zijn. "Studenten kunnen nog altijd van het studentenleven genieten. Maar ze moeten wel de raad volgen die voor iedereen geldt: hou zo veel mogelijk afstand van elkaar. Nauwe contacten zijn echt alleen maar voor de intieme vrienden. En draag een mondmasker als afstand houden moeilijk wordt."  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Gentse burgemeester Mathias De Clercq: "We gaan studenten aanspreken op wat niet mag"

Videospeler inladen...

Meest gelezen