Para's verhuizen (deels) naar kazerne in Gavere, Oost-Vlaanderen

Defensie gaat in de kazerne in Gavere, in Oost-Vlaanderen, para's onderbrengen. Het gaat om eenheden uit Tielen, in de Kempen. Dat bevestigen bronnen bij Defensie aan onze redactie. Het gaat om zo'n honderd militairen die naar Gavere verhuizen. 

Aanvankelijk wilde Defensie de kazerne in Gavere opdoeken, maar nu is besloten om de basis opnieuw uit te bouwen. "Al beseft men in het hoofdkwartier dat dat geld gaat kosten", zegt een betrokkene. "Maar Oost-Vlaanderen helemaal opgeven wat kazernes betreft, is geen optie." 

Nieuwe kazernes moeten leegloop Defensie tegengaan

Defensie loopt leeg: een boeggolf van ouderen verlaat Defensie, terwijl er de voorbije jaren veel te weinig jongeren zijn aangeworven. Ook nu is het moeilijk om jongeren uit West- en Oost-Vlaanderen warm te maken om bij Defensie te werken, "zeker als ze daarvoor naar het verre Leopoldsburg of Tielen moeten".  

In Gavere is voldoende ruimte om met helikopters te trainen

Jongeren uit West en Oost-Vlaanderen willen niet meer naar Limburg om te gaan werken. Eenheden in de rest van het land merken ook dat West- en Oost-Vlamingen na een tijdje afhaken, omdat het pendelen te zwaar is.

Defensie wil nu weer een betere landelijke spreiding van zijn kazernes om zo makkelijk jongeren te kunnen aanwerven. 

Gavere goes para

"Defensie beseft dat een compagnie gewone infanterie in Gavere wellicht aantrekkelijker zou zijn voor jongeren, want para is toch iets bijzonder, dat niet voor iedereen is weggelegd", zegt een hoge militair. "Maar de para's uit Tielen hadden nu eenmaal interesse."

Er is voldoende ruimte in Gavere, en in het nabijgelegen Semmerzake kan er in een ondergrondse bunker worden geoefend.

Het gaat voorlopig wel om een kleine eenheid. 

Radartoren Semmerzake

Minister Goffin op de hoogte van plannen

De huidige minister van Defensie is op de hoogte van de plannen en heeft mondeling al een goedkeuring gegeven. De formele goedkeuring van de regering moet wel nog volgen.

Bij Defensie zelf is men al volop bezig met de voorbereiding van de komst van de para's. Zo’n 75 mensen zouden al hebben aangegeven dat ze interesse hebben om te verhuizen naar Gavere. Vacatures, intern bij Defensie om naar Gavere te muteren, zijn intussen online gezet.

Wie wil besparen op defensie moet maar zelf Defensieminister leveren dan

Defensie wil overigens ook op korte termijn de basissen van Lombardsijde en Doornik opnieuw uitbouwen.

Veel zal natuurlijk afhangen van de financiering van Defensie de komende jaren. Uit de gelekte informateursnota's valt erg weinig op te merken. Van extra budget lijkt er alvast geen sprake.

Iemand betrokken bij de onderhandelingen benadrukte dat "partijen die besparingen voorstellen bij Defensie, dan wel zélf de nieuwe minister van Defensie zullen moeten leveren". 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen