Walker Books

Schrijver "Raad eens hoeveel ik van je hou", een van de beroemdste prentenboeken ter wereld, is overleden

"Raad eens hoeveel ik van je hou". Het is de titel van een hartverwarmend prentenboek van de Noord-Ierse schrijver Sam McBratney dat intussen al 26 jaar oud is en over heel de wereld al miljoenen ouders en kinderen ontroerd heeft. De meest beroemde zin uit het boek, "Ik hou van jou tot aan de maan en terug", is van zijn hand. Afgelopen vrijdag is McBratney overleden, hij is 77 jaar geworden.

"Guess how much I love you", "Raad eens hoeveel ik van je hou", verscheen in 1994. Het prentenboek van schrijver Sam McBratney en illustratrice Anita Jeram is een hartverwarmend verhaal over Hazeltje en Grote Haas, een gesprekje tussen een zoontje en zijn vader. Ze spelen een spelletje, net voor ze gaan slapen, om te tonen hóe graag ze elkaar zien. De afstanden worden steeds groter en groter. En wanneer Hazeltje zijn ogen sluit, mompelt hij: "Ik hou van jou tot aan de maan." "Oh, dat is ver. Dat is heel heel ver", antwoordt Grote Haas. En terwijl hij zijn kind toedekt, zegt hij: "Ik hou van jou tot aan de maan... en terug."

guesshowmuchiloveyou.com

Het prentenboek werd meteen een internationale bestseller. Wereldwijd zijn intussen bijna 50 miljoen exemplaren verkocht, het is vertaald in 57 talen. Er werd een tekenfilmreeks en een toneelstuk van gemaakt. En ook meer dan 26 jaar na zijn verschijning grijpen heel wat ouders naar het liefelijke boekje om voor te lezen aan hun kind en samen in kijken voor het slapengaan. De zinsnede "Tot aan de maan... en terug" is op zichzelf ook een klassieker geworden.

De bedenker van die zin, de auteur van "Raad eens hoeveel ik van je hou", Sam McBratney (77), is vorige week vrijdag overleden. Zijn uitgeverij, Walker Books, maakte het nieuws gisteren bekend. "Wij houden van jou tot aan de maan. En terug", klinkt het op Twitter. “Terwijl "Raad eens..." veel succes en erkenning kreeg, hield Sam nooit op met verwonderd zijn over de kracht van de boodschap in zijn tekst. Het plezier dat hij voelde door te weten dat zoveel mensen wereldwijd zich verbonden voelden met zijn boodschap van onvoorwaardelijke liefde, was altijd tastbaar".

"Een lichtvoetig verhaal over het plezier van samen te zijn"

McBratney, geboren in Noord-Ierland, was jarenlang leraar voor hij zich voltijds concentreerde op zijn carrière als schrijver. Hij is de auteur van een 50-tal boeken en scripts, maar is het meest bekend van zijn prentenboek.

Hij schreef "Raad eens hoeveel ik van je hou" na een suggestie van zijn uitgever om een prentenboek te maken. "Ik greep terug naar een fragment van een idee dat ik in een eerder boek gebruikt had, het leek mij dat dat een mooi prentenboek zou opleveren", vertelde hij aan readingrockets.org. "En dus werkte ik het uit. Ik dacht dat het zou gaan zoals alle andere prentenboeken, weet je, dat het misschien vijf jaar zou overleven, misschien zes, en dat je daarna niet meer zou vinden in de winkels."

Als je een ouder bent, of een grootouder zoals ik, wens je, hoop je, dat je het meestal tot aan de maan schopt. En terug..."

Sam McBratney

McBratney noemde zijn wereldberoemde boek "een lichtvoetig verhaaltje om een klein en een groot persoontje te helpen genieten van het plezier samen te zijn." Bij de 25e verjaardag van het boek zei hij: "Je slaat de bladzijden om, je leest de woorden, je doet de gebaren en je speelt het spelletje. Vanavond zal ergens in de wereld een mama of papa "Raad eens..." lezen met iemand speciaal."

En "tot aan de maan... en terug?" "Een vader schreef mij ooit: "Op goeie avonden houdt mijn kleine meid van mij tot aan de maan, maar op slechte avonden houdt ze maar van mij tot aan de deur." Als je een ouder bent, of een grootouder zoals ik, wens je, hoop je, dat je het meestal tot aan de maan schopt. En terug..."

"Wil je mijn vriend zijn?"

Op 29 september zou "Will you be my friend", "Wil je mijn vriend zijn", verschijnen, een opvolger van "Raad eens hoeveel ik van je hou". "Ik wil momenten van emotioneel belang beschrijven, maar met heel veel humor, en de lichtste dingen die je raken. Dit gaat over een van die momenten. Hazeltjes wereld licht plotseling helemaal op door de ontdekking van vriendschap."

McBratney zal de verschijning van dat boek dus niet meer meemaken. Hij laat een vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter. En generaties van ouders en kinderen die zich hebben laten inspireren en ontroeren door "Raad eens hoeveel ik van je hou."

Meest gelezen