Video player inladen...

Rudi Vranckx reisde doorheen Europa op zoek naar de toekomst na de coronacrisis: de drie meest opvallende fragmenten uit "Een zomer als geen andere"

In de winter brak de coronacrisis uit, in de lente zat de wereld in lockdown, en de zomer werd er een als geen andere. Rudi Vranckx reisde afgelopen zomer met een camper doorheen Europa om te onderzoeken hoe het coronavirus de wereld op lange termijn zal veranderen. Leidt deze pandemie tot een kantelpunt in de Europese geschiedenis? Wordt het ooit nog zoals vroeger? Zal Europa er anders uitzien? Moeten we niet alleen naar virologen, maar ook naar klimaatwetenschappers luisteren?

In de eerste aflevering reed Rudi Vranckx met zijn ploeg doorheen Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Hij ging langs bij mensen die geraakt werden door het virus en vroeg hen hoe zij kijken naar de toekomst én wat er te leren valt uit het verleden.

Spaanse griep

En er valt wel zeker iets uit het verleden te leren om de huidige crisis beter te begrijpen. Bij de begraafplaats van Meuse-Argonne treft Rudi historicus en schrijver Pieter Serrien. Hij schreef een boek over de Spaanse griep. Het dodelijke virus maakte op het einde van de Eerste Wereldoorlog ongeveer 50 miljoen doden: "Het virus was zo agressief dat iemand in blakende gezondheid ‘s morgens opstond en ‘s avonds dood was." 

Video player inladen...

De laatste getuigen

Ook in Duitsland blikt Rudi Vranckx terug naar het verleden. Het is namelijk precies 75 jaar geleden dat de nazi-concentratiekampen werden bevrijd. Normaal zou er een grote herdenking plaatsvinden maar door het coronavirus kon deze niet doorgaan. Het geheugen van deze waanzin dreigt langzaam te verdwijnen. 

De 94-jarige René Vanhuffel kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in het concentratiekamp van Dachau en wil aan Rudi vertellen wat hij daar meemaakte: "Elke ochtend werden de barakken nagekeken. Wie dood was, werd eruit getrokken. Als het hoofd op de plankenvloer komt, maakt dat een heel akelig geluid. Ik hoor dat nog altijd."

Video player inladen...

Van vervuilende Trabant naar groene wagen

Toch wil Vranckx ook kijken naar de toekomst. In Zwickau, een stad in de voormalige DDR-republiek waar vroeger de iconische Trabant van de band rolde, produceert Volkswagen vandaag de nieuwe generatie elektrische auto’s.  

Volgens Carsten Krebs, woordvoeder van autobouwer Volkswagen zette Duitsland recent een cruciale stap richting een groen wagenpark: "Tijdens de coronacrisis besloot de Duitse regering om de auto-industrie te steunen. Ze kozen om al het geld in elektrische wagens te stoppen en niet in die met een verbrandingsmotor."

"Dat is een grote beslissing, vooral als je weet dat de auto-industrie de ruggengraat is van de Duitse industrie."

Video player inladen...

Bekijk de eerste aflevering van de driedelige documentaire ‘Een zomer als geen andere’ nu op VRT NU.

Meest gelezen